woensdag 14 november 2012


 

Bouwgrond


Vanavond staat o.a. de Grondnota 2012 op de agenda van de commissie Algemeen Bestuur. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de verschillende partijen op deze nota.

Mogelijk biedt het artikel in het ED van afgelopen maandag met als kop “ Bouwgrond groter blok aan het been ” stof voor overdenken. Tendens van het artikel is dat investeringen in bouwgrond voor gemeenten in toenemende mate een  probleem worden. Een aantal gemeenten zijn hierdoor al in de problemen geraakt. Denk b.v. maar aan Gemert-Bakel en Nuenen. Heel veel gemeenten staan op de drempel van grote afschrijving op bouwgrond met alle consequenties van dien. Gemeenten met heel veel bouwgrond in hun bezit, lopen natuurlijk de grootste risico’s. Actieve grondpolitiek uit het verleden heeft nu zijn prijs.

Gelukkig heeft Laarbeek geen al grote grondportefeuille. Als we helemaal geen bouwgrondverkopen , leggen wij er € 19 milj. er op toe. Zover zal het wel niet komen. Wat wel zorgelijk is dat onze risicoreserve licht onder het voorgeschreven niveau is uitgekomen. Weliswaar verhogen we grondprijzen voor woningbouw niet. Wel blijven we rente toeschrijven, waardoor de balanswaarde stijgt. Heel erg logisch is dit niet. Immers de grondprijzen zullen vroeg of laat verlaagd moeten worden. Landelijk rekent men nu al op een  daling van de grondprijs met 5% in de komende twee jaar. Sommigen denken zelfs dat dit een te optimistische inschatting is.

Zaak is het om tijdig de bakens te verzetten. Een mogelijkheid is om het soort te bouwen woningen in de plannen te heroverwegen. Ik vraag mij af waarom het zo lang moet duren voor in Beekse Akkers de plannen worden aangepast.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185