dinsdag 6 november 2012


 

Grondbeleid


Wat mij in het Gemertse verhaal verbaast, is dat Gemert bij de opstelling van haar begroting gedaan heeft of er niets aan de hand was. Men doet een beetje of men overvallen is. Pas toen de gedeputeerde himself, Bert Pauli, aanschoof bij een overleg, vielen klaarblijkelijk de oogschellen en realiseerde Gemert zich voor welke opgave het stond. Ik had het Gemertse gemeentebestuur en ambtenarenapparaat hoger ingeschat.

Overigens is het een rare wijze waarop gemeenten met hun grondexploitatie omgaan.De grond is jarenlang de melkkoe van de gemeenten gewest, waarmee mooie dingen werden gefinancierd. De prijs van de grond steeg jaarlijks. Met een vrij hoge rekenrente werd jaarlijks het gemeentelijk onroerend goed opgewaardeerd. Dit ging goed zolang de kavels als zoete broodjes over de toonbank gingen. Met de crisis en de misère op de woningmarkt veranderde alles. Gemeenten moeten verlies gaan nemen op hun grondpositie en vrij fors gaan afwaarderen. Dit hakt er fors in.

En hoe zit het in Laarbeek, hoor ik U vragen? De grondnota die binnenkort aan de orde komt zal hierover uitsluitsel moeten geven. Laarbeek heeft in het verleden een bescheiden grondpositie ingenomen. Dit zou moeten voorkomen dat er heel gekke dingen gebeuren. Kijkend naar de verschillende uitbreidingsplannen ziet het er allemaal niet rooskleurig uit.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185