woensdag 28 november 2012



 

Langzaam maar zeker begint het door te dringen


Langzaam maar zeker begint het door te dringen dat je niet straffeloos 46 miljard kunt bezuinigen zonder de burgers hard te treffen. Afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden komt de last ergens bij de burgers terecht. Een terugtredende overheid- een overheid die bepaalde taken niet meer doet – laat zaken aan de burger zelf over. Deze zal daar ook financieel moeten opdraaien.

Heel veel fraaie termen worden hiervoor bedacht. Samenredzaamheid  in plaats van het individualistische zelfredzaamheid is een van de  laatste vondsten. Ongetwijfeld zullen er nog meerdere volgen om de nieuwe filosofie te ondersteunen.

Laten we eerlijk zijn en erkennen dat d e overheid niet  meer de financiële middelen heeft om de verzorgingsstaat zoals we die in  de afgelopen decennia hebben opgebouwd overeind te houden. Onder het mom van een nieuwe bestuursfilosofie moeten wij niet proberen de burger een rad voor de ogen te draaien. Het gaat om een ordinaire bezuiniging , niets meer en niets minder. Dat het niet anders kan, doet niets af aan dit feit.

Bij de start van het kabinet Rutte 2 is er ten gevolge van de revolte binnen de VVD vel te doen geweest over de inkomens afhankelijke zorgpremie. Maar er is meer dan dat. Langzaam maar zeker begint dor te sijpelen wat het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA allemaal inhoudt. Met name op het sociale terrein zullen de ingrepen fors zijn.

Ik vraag mijn af of de VNG, de Vereniging van Nederlandse gemeenten, niet teveel de belangenbehartiger van burgemeesters en wethouders aan het worden is.  De omarming van de gemeente als de eerste overheid door de VNG pakt verkeerd uit. De VNG is veel te gretig om taken van de overheid over te nemen.” Eén burger, één plan, één regisseur ” klinkt heel mooi. Maar het is zeer de vraag of gemeenten dit aankunnen. Zo werkt de VNG herindeling in de hand en ontstaan er verschillen tussen gemeenten. De constatering dat je beter af bent in een rijke dan in een arme gemeente, is heel luguber.

 Je moet dus, denk ik dan, donders goed uitkijken met wie je gaat samenwerken en mogelijk fuseren!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185