zondag 11 november 2012



 

De tweede sessie over burgerparticipatie

 

Ongeveer een 25 inwoners hadden donderdagavond de moeite genomen om naar het gemeentehuis te komen voor de bijeenkomst over burgerparticipatie. De meesten waren leden  van dorpsraden en verenigingen. Dus de bekende gezichten uit het circuit. Een tweetal aanwezigen had gevolg gegeven aan de uitnodiging die zij met 50 andere inwoners in Laarbeek in de bus hadden gevonden. Een enkeling was afgekomen op de publicatie in de media. Deze 25  mochten plaatsnemen op de raadszetels. Mevr. Buter leidde als moderator de bijeenkomst. Van de vergadering zal een verslag verschijnen op de website van  de gemeente.

Ik ben met een onbevangen mind naar deze bijeenkomst gegaan. Vooral dus om te horen wat bewoners vinden van burgerparticipatie  en met name welke vorm in Laarbeek gekozen zou moeten worden. Dit laatste is er niet helemaal uitgekomen. Waarschijnlijk was dat ook wel iets te optimistisch. De bijeenkomst had vooral het karakter van een eerste oriënterende bijeenkomst,waarin verwachtingen werden benoemd. Iedereen was voor burgerparticipatie, de een legde meer de nadruk op uitvoeren, de ander op beleidsparticipatie.  Dit was gezien de herkomst en betrokkenheid van de deelnemers niet meer dan logisch.

Vanuit de raadstoelen spraken de aanwezigen tot de raad. Ik vond dat onlogisch. Het grootste gedeelte van de burgerparticipatie wordt immers niet geëntameerd door de raad maar door het college. De raad stelt het kader vast, het college bereidt voor en voort voert uit. Halverwege de bijeenkomst had de helft van het college het al voor gezien gehouden en was opgestapt en verdwenen. De PNL-wethouders waren vertrokken, alleen Briels en van Zeeland bleven. Mogelijk hadden zij andere afspraken, maar toch  was dit voortijdig vertrekken  veelzeggend en getuigde het  niet van een grote betrokkenheid bij dit onderwerp.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185