maandag 19 november 2012


Commissie Algemeen Bestuur



Opvallend was dat deze keer verschillende plaatsvervangers hun fractievoorzitter in de commissie vervingen. Waarschijnlijk was het toeval. Het viel wel op.
Een drietal onderwerpen sprong er deze keer uit. Op de eerste plaats natuurlijk de behandeling van de Grondnota 2012.De Auditcommissie heeft de gemeenteaccountant gevraagd dit keer speciaal de grondnota onder de loep te nemen. Gezien de ontwikkelingen in verschillende gemeenten met de grondexploitatie is het zaak ook in Laarbeek op ons qui vive te zijn. Voor heel veel gemeenten is de grondexploitatie een zorgenkindje. In Laarbeek geven de resultaten van de grondexploitatie nog geen aanleiding tot bezorgdheid. We moeten proberen dit zo te houden door tijdig ingrijpen. Vandaar de vraag aan de gemeenteaccountant.
Op verzoek van de commissie hield Thècla Luijben een presentatie over de gemeenschappelijke regelingen waaraan Laarbeek deelneemt. De griffier schetste de problematiek met de behandeling van de begroting van deze gemeenschappelijke regelingen. Vaak komen zij heel laat naar de gemeenten, zodat er eigenlijk geen tijd meer is voor een adequate behandeling. Conclusie van de commissie was dat primair aangedrongen moet worden dat de begrotingen op tijd worden aangeleverd. Als de behandeling niet in de opgestelde vergadercyclus past, moet er een extra raadsvergadering worden ingelast voor de behandeling van de zienswijze.
Onverwacht veel tijd was nodig voor het reglement functioneringsgesprekken met de burgermeester. Dit reglement was opgesteld door het presidium. Met name de vertegenwoordiger van PNL in de commissie had bezwaren tegen gemaakte keuzes in het reglement. Klaarblijkelijk had hij een geheel ander beeld over een dergelijk reglement. Als voorzitter vond ik dat we in de raad geen discussie over een dergelijk reglement zouden moeten krijgen. Ik vond het verstandiger dat het voorstel teruggenomen zou worden en dat het presidium opnieuw, gehoord de opmerkingen, nogmaals naar het reglement zou kijken. De commissie nam dit over.
In de Peelregio is een stuurgroep ingesteld die voorstellen gaat doen voor de toekomstige samenwerking van de Peelgemeenten. De stuurgroep moet voor1 febr. 2013 met haar aanbevelingen komen. Namens Laarbeek heeft wethouder Vereijken zitting genomen in de stuurgroep. In de commissie zei Vereijken dat hij behoefte had aan een mandaat van de commissie. De commissie gaf hem dat mandaat met de opdracht vooral oog te hebben voor de beoogde samenwerking binnen de Peelgemeenten op termijn en minder voor de invulling van concrete in details. Benoeming dus van wat de stuurgroep de mijlpaal noemt.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185