zondag 2 december 2012



 

Oogschellen


Op de bijeenkomst van de beide gemeenteraden van Gemert-Bakel en Laarbeek werd mij gaandeweg iets duidelijk. De krantenberichten over de clash in het SRE waren andermaal een bevestiging hiervan. De ontwikkelingen met betrekking tot de gemeentelijke samenwerking met Gemert en de worsteling van het SRE met zijn bestaansrecht gaan grotendeels buiten de raden om. Het worden autonome processen, waar alleen de colleges de ins en outs van kennen en deze in onvoldoende mate delen met hun raden.

Heel sporadisch wordt in de commissie Algemeen Bestuur bij gelegenheid iets gezegd over de samenwerking met Gemert-Bakel. Meer dan mededelingen zijn het vaak niet. Principiële discussies over de samenwerking komen niet van de grond en worden zelfs niet aangekaart. Heel veel stukken die in het overleg geaccordeerd worden, kennen we als raad niet, eenvoudigweg omdat zij ons niet worden aangeboden. Er zijn documenten over uitgangspunten, randvoorwaarden, zelfs een evaluatie, waar wij zelfs het bestaan niet van kennen. De conclusie kan niet anders luiden dan dat de communicatie naar de raden belabberd is.

Beide raden zijn in de afgelopen jaar maar één keer bij elkaar geroepen. Dit was ruim 4 jaar geleden in 2008. De bijeenkomst van afgelopen woensdag was de tweede bijeenkomst. Het gehele proces heeft zich buiten de raden om voltrokken. Het college had  op basis van de actieve informatieplicht de raad beter en vaker moeten informeren. Overigens moet de raad ook zelf de hand in eigen boezem steken: een zelfbewuste raad had dit nooit zo laten passeren!

Op dit moment moeten de colleges wel naar de raden, omdat de tijd aangebroken is de samenwerking te formaliseren. Hiervoor moeten dienstverleningsovereenkomsten afgesloten worden en – belangrijk, want daar gaat de raad wel over- er moet een structuur gekozen worden. Hierbij wordt op dit moment gekozen voor de lichtst mogelijke vorm, een gemeenschappelijke regeling.

Ik vind dit overigens onverantwoord laat. Het past in de losse bestuursstijl van Gemert-Bakel, waar men zaken op zijn beloop laat en veel minder naar mijn idee in die van Laarbeek, waar wij alles liefst vooraf geregeld willen hebben – om verrassingen te voorkomen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185