dinsdag 11 december 2012


De burger


De burger staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Het ene rapport na het andere over de burger verschijnt . De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleitte onder aanvoering van Pieter Winsemius voor meer Vertrouwen in Burgers. Winsemius leverde een behoorlijk abstract rapport af. Een soort wegenkaart naar de doe-democratie , zo is het ook wel genoemd.

 De Raad voor het Openbaar Bestuur kwam onlangs met:Loslaten in Vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt én samenleving. Het accent op ‘én’ las als een nieuw verzoek aan Den Haag de burger niet te vergeten.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau constateerde in zijn Sociaal en Cultureel Rapport: allerlei vormen van verantwoordelijkheid worden met enige haast bij de burger gedeponeerd, maar wel onder regie van de overheid. U mag het zelf weten, maar volgens onze richtlijnen, anders volgt een boete. Een beroep op de burger. Minder verzorgingsstaat, meer verantwoordelijkheid?, luidt de titel. Het SCP-rapport laat zien dat burgers best meer zelf willen oplossen, zolang de overheid er maar is voor wat er echt toe doet.
In zijn net verschenen boek Democratie onder druk. Over de uitdaging van de stemmingendemocratie gaat de Tilburgse bestuurskundige Frank Hendriks na hoe het zo is gekomen en wat dat heeft gedaan met onze democratie. Hij wijst op het ongeduld waarmee vernieuwingen hier worden doorgevoerd, en weer afgevoerd na  gebleken gebrek aan draagvlak. Geleidelijkheid is een woord dat hier bestuurskundig is zoekgeraakt. En dat wreekt zich vroeg of laat.
Onder zoveel belangstelling wordt de burger stil. Als hij maar niet het gevoel krijgt dat hij door de overheid wordt doodgeknuffeld, nu diezelfde overheid onvoldoende geld heeft om alles zelf te doen. Een civil society ontplooit zich niet op bevel. Daar is vertrouwen en compassie voor nodig! Van onder op en niet van bovenaf opgelegd.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185