zondag 16 december 2012



 

Twee tegenstrijdige geluiden


Vorige week donderdag las ik in het ED twee heel tegenstrijdige berichten. Eerst het bericht dat de gemeenten St. Oedenrode en Schijndel naar een fusie steven, en het bericht dat de gemeenteraad van  Gemert-Bakel een motie had aangenomen tegen gedwongen gemeentelijke  fusies. Het gaat in gemeenteland echt twee heel verschillende kanten op.

Er zijn realisten die gemeentelijke fusies onontkoombaar achten en zich daarbij gesteund voelen door het regeerakkoord van Rutte en Samsom. Zij omarmen als het ware de gedachte aan een grootschalige gemeentelijke fusie, op naar gemeenten van 100.000 inwoners. Peter Maas, de burgemeester van St. Oedenrode, verwoordde dit heel duidelijk in het ED fusie met Schijndel is slechts het beginpunt. De stip op de horizon ligt veel verder, naar Veghel etc.

Degene  onder ons die wat behoudender denken,wijzen een gemeentelijke fusie af. Zij zien meer heil in samenwerkingsovereenkomsten tussen gemeenten. De motie in de gemeenteraad van Gemert-Bakel vorige week ging van deze premisse uit.

Overigens ben ik wel blij met deze Gemertse motie, omdat ze bij mij de vrees wegneemt dat Gemert-Bakel mogelijk met een dubbele agenda zou werken. Door zich uit te spreken tegen gedwongen gemeentelijke fusies zegt de Gemeste gemeenteraad feitelijk dat zij alleen kan instemmen met vrijwillige fusies, dus met fusies van onderaf. Dit is op zijn minst een redelijke  geruststelling. Als het aan Gemert ligt, wordt Laarbeek dus niet tegen haar zin in een nieuwe fusies gemoffeld. Zo interpreteer ik de motie die de gemeenteraad van Gemert-Bakel vorige week woensdag heeft aangenomen.

Of ben ik dan een te grote optimist?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185