donderdag 27 december 2012



 

Terugblik ( vervolg )



Een belangrijk item is de bestuurlijke samenwerking. Op uitvoeringsgebied werkt Laarbeek samen met Gemert-Bakel. Er zijn een aantal intergemeentelijke teams van ambtenaren gevormd, voor o.a. ict, belastingen etc. Deze teams zijn gehuisvest  in het gemeentehuis van Laarbeek en Gemert .Of dit de meest efficiënte oplossing is,betwijfelen wij. Heel helder en transparant is dit zeker niet. Onlangs zijn de beide raden bijgepraat, voor het eerst weer na 4 jaar. Er wordt gedacht aan de instelling van een gezamenlijke commissie bezwaarschriften en een gezamenlijke rekenkamer. Tegelijkertijd  wordt het duidelijk dat de huidige vrijblijvendheid niet meer langer kan. De samenwerking moet geïnstitutionaliseerd worden. De keuze is gevallen op een gemeenschappelijke regeling.  Wij denken dat dit geen verder uitstel verdraagt.

De samenwerking tussen de Peelgemeenten wil maar niet goed van de grond komen. De opgestelde businesscases zijn weer in de kast gestopt. Een nieuwe stuurgroep gaat zich buigen over de samenwerking en zal begin volgend jaar met een perspectief komen. Voorzitter is de nieuwe burgemeester van Helmond. Zij staat – als we haar eerste uitlatingen goed interpreteren - een stuk positiever tegenover samenwerking in de Peel dan haar voorganger. Gelukkig.

Met betrekking tot de toekomst van het SRE is nog lang niet alles duidelijk. De portefeuillehouders, i.c. de burgemeesters, zijn het onderling volledig oneens  over de koers. Op zich is dat niet vreemd. Hopelijk kristalliseert zich in de discussie de richting die het SRE uit moet. Eind januari wordt er een grote conferentie belegd met een 250 deelnemers. De instantie die uiteindelijk de beslissing moet nemen- de raden van de gemeenten van het SRE- zijn hiervoor niet uitgenodigd. Onbegrijpelijk.

Hier tussendoor lopen ook nog de regeringsplannen die voorzien in de vorming van gemeenten met minimaal 100.000 inwoners .In 2025 moet dit een feit zijn. De ingeschatte bezuiniging heeft het kabinet al ingeboekt.( structureel 925 miljoen euro ) We moeten hierover onze schouders niet ophalen; daar is het te serieus voor.

Afgelopen jaar bestond het dualisme 10 jaar. We hebben er weinig aandacht aanbesteed. Meer aandacht was er voor Dierenthuis. Per 1 december zijn de dieren verhuisd naar Almere. Natuurlik heeft dit veel te lang geduurd. Wij vinden nog steeds dat het college en de raad veel te coulant zijn geweest. Als de kwestie een ding heeft aangetoond is het wel dat je meteen moet handhaven. Handhaven op termijn geeft problemen. Dat heeft de kwestie Dierenthuis bewezen.

Triest was dit jaar het verlies aan werkgelegenheid. De verplaatsing van de bedrijvigheid van van Thiel United naar Almelo is een ramp. In de eerste plaats natuurlijk voor de werknemers die op straat zijn komen te staan. In een klap zijn een tachtigtal arbeidsplaatsen in Laarbeek verdwenen. Naar ons idee is het college te sterk gefocust geweest op verplaatsing van het bedrijf naar Bemmer IV en heeft het de mogelijkheid van een vertrek uit Laarbeek  te laat onderkend.

Hopelijk gaat het in 2013 een stuk beter, al wijzen de vooruitzichten daar bepaald niet op.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185