zondag 9 december 2012



 

Samenwerking


In haar weblog op de site van de gemeente Helmond beantwoordt Elly Blanksma vragen van inwoners. Met instemming las ik haar opmerkingen over regionale samenwerking.
 Op de vraag: Zoals u weet is het huidige kabinet voornemens gemeenten die onder de 100.000 inwoners hebben samen te voegen. Hoe staat u hierin als burgemeester? Kiest u voor het defensief of gaat u proactief in gesprek met de gemeenten als Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen en Geldrop-Mierlo om te komen tot een grote gemeente aan de noordoost kant van het SRE gebied? antwoordde zij:

" Ik ga voor samenwerking. De regionale functie van Helmond is onmiskenbaar. De zes Peelgemeenten Deurne, Asten, Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Helmond verbinden samen stad en platteland. Natuur en cultuur. Agrarische- en maakindustrie met kennis en innovatie. Er komt veel op gemeenten af. We moeten met minder geld meer taken vervullen. De kwaliteit handhaven. Dit vraagt om een efficiëntere overheid. Dat kunnen we realiseren door het maximale uit ‘samen’ te halen. In dit gebied wonen 210.000 mensen en het is 500 km2 groot. Dat is qua oppervlakte 6 keer zo groot als Eindhoven. Ik ben bereid om samen met alle bestuurders hierin te investeren. Ik voel als burgemeester van Helmond een bijzondere verantwoordelijkheid voor de samenwerking met de Peelgemeenten."
De keuze voor samenwerking met de Peelgemeenten die Blanksma hier uitspreekt is belangrijk en luidt een nieuwe periode in. In het verleden maakte Helmond onder Jacobs wel eens andere keuzes.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185