maandag 17 december 2012



 

De Noordoost corridor: van Heugten in Helmond


Gedeputeerde Ruud van Heugten maakt een tournee langs de gemeenten in Zuidoost Brabant die betrokken zijn  bij de Noordoost corridor. Hij is al in een raadscommissie in Deurne geweest, waar men niet warm liep voor zijn pleidooi om financieel bij te dragen in de aanlegkosten van de weg. Deze week was hij in Helmond.

Ook in Helmond liep men niet over van enthousiasme. Van Heugten hield in Helmond de raadslieden voor dat Helmond eerst moet beslissen of het meebetaalt aan de verbreding van de N279 en de aanleg van een oost-westverbinding. Pas daarna wordt duidelijk hoe die wegen precies gaan lopen en welke maatregelen worden genomen om overlast tegen te gaan. Eerst het geld, daarna de inpassing dus.
Er waren volgens het ED nogal wat bedenkingen bij de Helmondse raad:
” Zo noemde Ellen Niessen van coalitiepartij VVD een voorgesteld tracé direct grenzend aan Dierdonk 'onbegrijpelijk'. Ze wil eerst weten of de weg daar daadwerkelijk zo gaat lopen. "Hoe kunnen wij bij de voorjaarsnota 2013 geld bestemmen voor dit tracé, als pas later de uiteindelijke keuzes worden gemaakt?"” Soortgelijke geluiden zijn ook te lezen op De weblog van Helmond. ( www.deweblogvanhelmond.nl )
Wethouder Peter Tielemans zei dat het hele college achter de plannen staat. "Als dit niet doorgaat, slibt Helmond dicht. We moeten blij zijn dat zoveel partijen hierin samenwerken." Van de gemeenten in de regio wordt 50 tot 90 miljoen euro gevraagd. Voor Helmond zal dat neerkomen op zeker 10 miljoen.
De missie van Van Heugten is een lastige, zeker in deze tijd van recessie. Toch bespeur ik dat de meeste gemeenten realistisch zijn en erkennen dat de weg er moet komen. Deze gemeenten zijn bereid hun woord gestand te doen. Gelukkig is ook Laarbeek hiertoe bereid.

Daarover morgen meer.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185