woensdag 5 december 2012



 

Stadsvisie Helmond


Volgende week behandelt de gemeenteraad van Helmond de nieuwe Stadsvisie Helmond 2030. Omdat ik bijzonder benieuwd was naar wat in de Stadvisie gezegd wordt over de koers van de regionale samenwerking gezegd wordt, heb ik de tekst van de Stadsvisie maar weer eens een keer opgezocht. Met name ben ik in het licht van de discussie in het SRE over de toekomstige samenwerking van dit samenwerkingsverband bijzonder benieuwd naar de inbreng van de nieuwe burgemeester van Helmond. Mevr. Blanksma heeft in het overleg nog geen standpunt kenbaar gemaakt. Volgens het ED had zij hierover wel vastomlijnde ideeën, maar wachtte zij nog met het kenbaar maken van haar opvatting. Dit laatste kan ik mij goed voorstellen.

In de Stadsvisie is een paragraaf gewijd aan regionale samen werking. Letterlijk staat er in par 3.6:

“ De actuele financiële situatie van gemeenten maakt het noodzakelijk dat ze samenwerken in plaats van concurreren, of het nu gaat om woningbouw, industrieterreinen of voorzieningen op het gebied van zorg, sport, cultuur en recreatie. De schaal van de individuele gemeenten zoals we die in 2012 kennen, is steeds vaker te klein voor de complexiteit waarmee we bij onze gemeentelijke taken te maken krijgen, vooral ook omdat gemeenten steeds méér
taken moeten verrichten. Daarnaast zijn onze inwoners bij keuzes rond wonen, werken en recreëren vaker op de regio gericht dan op een individuele gemeente. Redenen genoeg om in de toekomst nog sterker dan nu in regionaal verband samen te werken. Wat de grenzen van de regio zijn, kan verschillen per samenwerkingsverband.

Gemeentelijke herindeling is hierbij slechts een van de eventuele scheidingslijnen of samenwerkingsmogelijkheden. Als we als gemeenten onderling niet tot voldoende samenwerking komen, bestaat de kans dat we het initiatief uit handen moeten geven aan de Provincie of het Rijk.

Helmond kiest bij regionale samenwerking voor meerdere sporen. Wij willen als
centrumstad verantwoordelijkheid nemen voor de samenwerking in de Peel en samen met de Peellandgemeenten een sterke subregio vormen in Zuidoost-Brabant. Indien de ambitie   om in de Peel te komen tot een sterke subregio niet haalbaar blijkt te zijn, zullen we de samenwerking met Eindhoven en het stedelijk gebied verder uitbreiden. Daarnaast hebben we sowieso al een belangrijke positie in het stedelijk gebied, waardoor we voor de stedelijke vraagstukken in de regio al samenwerken met Eindhoven en de gemeenten in het stedelijk.Die samenwerking zetten we voort.

Samen met de Peellandgemeenten willen we door intensieve samenwerking een
schaalgrootte realiseren waarmee we de burgers van de regio effectief en efficiënt van dienst kunnen zijn. Gemeentelijke taken als maatschappelijke opvang, jeugdzorg, werkplein en Wmo gaan we steeds meer gezamenlijk (laten) uitvoeren. Ook de faciliteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie willen we nadrukkelijker met de Peellandgemeenten afstemmen, zodat we een goed aanbod tegen lage kosten kunnen realiseren. Door het gemeenschappelijk belang voorop te zetten, ontstaat een versterkte sfeer van vertrouwen waardoor we ons als Peel meer als eenheid gaan profileren in regionale samenwerkingsverbanden. ”

De tekst van deze paragraaf in de Stadsvisie stelde mij gerust. Primair kiest Helmond voor de Peelregio. Dat is in  het recente verleden onder Jacobs wel eens anders geweest.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185