woensdag 26 december 2012


 

Terugblik


Tegen het einde van het jaar is het tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. De media doen het en in navolging hiervan allerlei ambtsdragers. In deze weblog doe ik het ook ieder jaar, zo tegen de jaarwisseling.

Terugkijkend  vanuit de Laarbeekse politiek op 2012 constateer ik dat 2012 politiek gezien een rustig jaar was. Er waren geen hoge pieken of diepe dalen. Heel veel opzienbarends valt er over 2012 niet te melden. Het was een jaar waarvan er twaalf in een dozijn kunnen. Normaal is het derde jaar van een coalitie het oogstjaar. In het laatste jaar valt er niet veel meer binnen te halen, omdat de aanstaande verkiezingen hun schaduw vooruit werpen. Er is in 2012 weinig binnengehaald.

Als je kritiek op het college hebt, moet je natuurlijk eerst naar jezelf kijken. Je moet ook de hand in de eigen boezem durven te steken. Als je  2012 als een rustig jaar karakteriseert, is dat natuurlijk ook voor een deel te danken of te wijten – zo U wilt – aan  de oppositie. De Laarbeekse oppositie kan geen potjes breken. Zo is getalsmatig erg zwak. CDA, PVDA en de VVD hebben samen maar 5 zetels. Hiermee kan de oppositie geen vuist maken tegen een coalitie met 14 zetels. De Laarbeekse oppositie moet het vooral hebben van ideeën. In de praktijk doet de oppositie in Laarbeek dit goed. Maar hoe goed de coalitie haar ideeën ook over het voetlicht brengt, het zet weinig zoden aan de dijk. De coalitie reageert er niet op. Een discussie komt dan ook niet van de grond. Het enige wat wij constateren is dat op termijn het college vaak de ideeën van de oppositie  toch gaat overnemen. Het meest recente voorbeeld is de wijzing in het bestemmingsplan De Hoge Suute. Zo heeft de oppositie op termijn toch succes. Maar mager is het en blijft het.

De agenda’s van de commissies en de raad dit jaar waren mager. Verschillende commissievergaderingen zijn bij gebrek aan agendapunten dit jaar niet doorgegaan. Voor een stuk is dit te verklaren door de bezuinigingen. Hierdoor is er geen ruimte voor nieuw beleid. Alleen bestaand beleid kan doorgang vinden. Politiek is dit natuurlijk de dood in de pot. Heel duidelijk was dit bij de algemene beschouwingen bij de Kadernota 2012 en de vaststelling van de begroting 2013. De raad kon er geen uitdaging in  vinden. Klaarblijkelijk is het voor de raad moeilijk om verder te kijken dan een jaar verder.

Wat waren de belangrijkste onderwerpen van 2012? Laarbeek heeft een aantal winkeldochters die al jaren de politiek bepalen. Denk hierbij aan de Noordoost corridor, de Aarlese brug, de arbeidsimmigranten en regionale samenwerking. Tot op heden zien we in de Laarbeekse raad op deze onderwerpen nagenoeg geen ontwikkeling. Oude standpunten blijven, nieuwe openingen  worden niet geboden.  Ik zie op een aantal punten een verdere verharding en een terugkomen – zeker bij de Noordoost corridor – op voorzichtige ontwikkelingen in de richting van acceptatie. Met name De Werkgroep lijkt terug te vallen op oude sentimenten en standpunten.

Door de bezuinigingspolitiek waardoor geen nieuw beleid geëntameerd kan worden, ligt de nadruk op de realisatie van de voorzieningenclusters. Dit proces ligt redelijk op schema. Alleen Aarle-Rixtel loopt wat achter. Op een bepaald moment in 2012 hebben wij als CDA geconstateerd dat wij het overzicht over de inkomsten en uitgaven kwijt waren. Het college heeft dit hersteld. Wij zijn voor een stuk gerustgesteld, al blijven er bij ons toch vragen  of de ingerekende inkomsten daadwerkelijk ook  gehaald worden. De bouwcrisis en de bevolkingskrimp kunnen ons parten gaan spelen. De raad moet de vinger aan de pols houden en de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen.

Wat ons ook tegenvalt, is dat er zo weinig voortgang zit in de bestuurlijke vernieuwing in Laarbeek. Wij pleiten al heel lang voor meer thematische vergaderingen en voor meer discussie in de raad. Als er al thematische vergaderingen worden gehouden, zijn ze meestal besloten, op een enkele uitzondering na. Het debat in de raad komt maar zeer sporadisch. De coalitiepartijen hebben er geen zin in. Met name de negatieve opstelling van PNL op dit punt is zeer funest. Eerlijkheidshalve moet toegegeven worden dat wij als CDA niet altijd een even gelukkige hand hebben bij de uitnodiging tot een debat in de raad. Dit kan en moet beter. Wij hadden verwacht dat een D66 burgemeester aan bestuurlijke vernieuwing een nieuwe impuls zou hebben gegeven. Tot op heden is dit er niet van gekomen.

Het college heeft  een actieve informatieplicht naar de raad. Zonder voldoende informatie kan een raad niet werken. Nog steeds is het college zeer terughouden met het verschaffen van informatie. Het college zweert veel te veel bij vertrouwelijkheid. Ten onrechte. Dit moet verbeteren. De raad moet het college hier op aanspreken, bij herhaling en consequent.

Morgen het vervolg.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185