woensdag 31 oktober 2012



 

Begroting 2013


Wat tijdens de begrotingsvergadering opviel was hoe weinig geëngageerd betrokken partijen omgingen met deze begroting. Ze roept geen begeestering op, dit boekwerk waarin hoofdzakelijk de begroting in woorden en zonder veel cijfers  de programmabegroting Laarbeek 2013 wordt beschreven. Sinds de inkomsten aan  de gemeenten onder invloed van de crisis achteruit zijn gekacheld, zie je dit in heel veel gemeenten. Vooral in conservatief ingestelde gemeenten is dit heel sterk. Hier wordt bezuinigd, de hand op de knip gehouden en een plaats op de plaat gemaakt. Geen nieuw beleid, de uitgaven en inkomsten in evenwicht houden. Dat is het parool. In wat meer progressief ingestelde gemeenten zie je een andere grondhouding: hier wordt gepleit voor meer uitgaven om de economie draaiende te houden en niet dood te bezuinigen. 

Als je kijkt naar de programmabegroting 2013 behoort Laarbeek ongetwijfeld tot de eerste categorie gemeenten. Laarbeek kiest al voor het tweede jaar voor een standstill.
Dit kun je natuurlijk niet straffeloos doen. Op talrijke terreinen zie je de dienstverlening achteruit gaat, vrij recent ingezet beleid wordt teruggedraaid of stilgezet. De organisatie wordt ingekrompen. Volgens het college merken de burgers weinig of niets van de bezuinigingen. Wij geloven hier niets van. Het college houdt zichzelf én ons voor de domme. Vraag het maar aan een bijstandsmoeder?  Zijn we zo stom geweest om in het verleden tonnen uit te geven aan zaken, waar niemand baat bij heeft gehad. Natuurlijk hebben we wel eens achteraf gezien uitgaven die we beter achterwege hadden kunnen laten, maar tonnen over de balk gooien? Laat me niet lachen!

Het zal er de komende jaren niet beter op worden. Zo waarschuwt het college ons op voorhand. De bezuinigingen uit het Lenteakkoord zijn nog maar een schijntje vergeleken wij wat geel-rood voor ons in petto heeft. Ook anderen kunnen er iets van. Kijk maar eens naar wat het Waterschap Aa en Maas van plan is. “Iedereen moet bezuinigen in crisis ”twitterde onze wethouder van financiën een dezer dagen n.a.v. de plannen van het Waterschap.

De coalitie wijst erop dat de lasten voor de burgers maar zeer beperkt stijgen en dat de grote uitgaven voor de nieuwe voorzieningenclusters binnen de geraamde bedragen blijven en dus uitgevoerd kunnen worden. Dit is natuurlijk een flinke geruststelling. Wel zien we dat de schuld flink toeneemt.  De wethouder heeft op de laatste commissievergadering een financieel overzicht gepresenteerd dat een positief beeld gaf. Dat stemt ons natuurlijk tevreden, al zien we ook dat de schuld per hoofd van de bevolking het afgelopen jaar flink gestegen is. Dit hoeft geen probleem te zijn als de Woningstichting haar verplichtingen kan nakomen. Wethouder Vereijken zegt hierin het volste vertrouwen te hebben.

We hopen van harte dat hij hierin gelijk heeft.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185