zondag 7 oktober 2012



 

Aanbod van woningen regio explodeert


Deze kop stond vorige week vrijdag in het ED. Letterlijk schreef de krant:

Het aanbod van koopwoningen in Zuidoost-Brabant is sinds het begin van de wereldwijde recessie geëxplodeerd. - Tegelijkertijd is het aantal verkochte woningen ingezakt. Bij Nederlandse Vereniging van Makelaars (goed voor driekwart van het woningaanbod) stonden in 2007 in de streek 2841 huizen te koop.
In de eerste zes maanden van 2012 waren dat er 8364 stuks. Het aantal verkochte woningen in de streek (via NVM) is van 5848 in 2007 tot 1640 in 2012 gedaald. 

Een op de drie huizen die momenteel te koop staat zou uit de markt moeten worden genomen, stelt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. "De prijzen van die huizen zijn niet meer marktconform", zegt hij.

Huizen staan ook steeds langer te koop. In Eindhoven en omliggende plaatsen is de gemiddelde periode (van wel verkochte huizen) van 123 dagen (vorig jaar) naar 158 dagen in het tweede kwartaal van dit jaar gegaan. In de andere gemeenten in Zuidoost-Brabant is die periode opgelopen van 198 naar 254
Ook als je door de dorpen van Laarbeek rijdt, slaat de schrik je om het hard. Zoveel huizen die vaak al jarenlang te koop staan. Iedereen zit op elkaar te wachten. Niemand durft meer te kopen voordat hij zijn eigen huis kwijt is. En de banken hebben de hypotheekverstrekking beperkt. Starters op de woningmarkt komen niet meer aan de bak.
Allerlei ideeën worden geventileerd om de woningmarkt weer vlot te trekken. Geen van deze ideeën heeft tot op heden soelaas opgeleverd.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185