donderdag 18 oktober 2012


Krimp

 

In het jongste nummer van DSB Magazine, de uitgave van de Nederlandse Bank stond een interessant artikel van Simon de Wilde. De titel was “ Krimp verreist een revolutie in onze manier van denken ”. Bestuurders praten liever niet hardop over krimp. De eerste reactie is dan ook een vlucht naar voren. Toch staat, zo vindt de Wilde, demografische krimp niet per se gelijk aan economische krimp.

Het schrikbeeld is genoegzaam bekend: een postkantoor dat sluit en een bibliotheek die verdwijnt,winkels die de deuren op slot doen. Leegstaande fabrieksgebouwen,verlaten boerderijen en dichtgetimmerde woonhuizen. Het is de realiteit in een aantal Nederlandse regio’s. Een aantal regio’s lopen leeg door vergrijzing en het wegtrekken van inwoners. Andere regio hebben hierbij baat en groeien.

Oplossing voor de krimp is niet het heil zoeken in het werven van nieuwer inwoners. Aanpassing aan het lagere niveau is de oplossing. Het hanteren van de sloopkogel om vraag en aan bod met elkaar in overeenstemmin g te brengen. Dit is geen nieuwe oplossing, zo lees ik in het nieuwste boek van Geert Mak, reizen zonder John. De stad Detroit heeft deze oplossing ook al gehanteerd.

Voor Laarbeek zal het voorlopig niet zo’n vaart lopen met de krimp, ook al kennen wij het verschijnsel dat bepaalde voorzieningen in de kernen verdwijnen. Laarbeek ligt in een regio die nog groeit. De regio Eindhoven zit met Brainport in de lift. Dit trekt nieuwe inwoners aan. Voor Laarbeek is het zaak dat het zich blijft oriënteren op de stedelijke regio, waar het gedeeltelijk zelf deel van uitmaakt. Fataal zou een keuze zijn ,waarbij Laarbeek zich afkeert van de stedelijke regio en zich gaat richten op de landelijke regio, b.v. door zich eenzijdig te richten op Gemert-Bakel en het landelijke achterland. De toekomst van Laarbeek ligt in een oriëntatie op de stedelijke regio, op Eindhoven-Helmond.

Niet voor niets adverteren wij met Laarbeek als de toegangsoort tot Brainport!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185