maandag 22 oktober 2012



 

Technische vragen over de begroting




Uiteindelijk hebben slechts twee partijen technische vragen gesteld naar aanleiding van de begroting 2013. ABL en CDA hebben er werk van gemaakt; de andere partijen hebben er om hen moverende redenen van afgezien.
Wat de werkelijke reden was om geen technische vragen te stellen, weten wij natuurlijk niet. Wij vonden – en kennelijk ABL ook – dat de begroting op zich voldoende aanleiding voor het stellen van vragen gaf. Ware het alleen al om bepaalde passages te verduidelijken.

Het college heeft naar behoren antwoord gegeven op de door ons gestelde vragen. Bepaalde antwoorden geven ons aanleiding om er bij de begrotingsbehandeling op terug te komen. Naar we aannemen zal ABL dat ook zeker doen.

Dat zo weinig partijen technische vragen stellen, is niet nieuw. Al enkele jaren zien we dat alleen ABL en het CDA van de geboden gelegenheid gebruik maken. Voor andere partijen is alles klaarblijkelijk duidelijk. Wij geven ruiterlijk toe dat dit voor ons niet het geval is en dat we behoefte hebben aan verduidelijkingen op bepaalde punten.

Wij constateren ook al enkele jaren dat de kwaliteit van de begrotingsbehandeling  zich in een neerwaartse spiraal bevindt. De uitgangspunten van beleid worden niet meer kritisch bekeken. De meeste partijen accepteren bij voorbaat d e keuzes die het college maakt en stellen hierbij geen vragen meer. De geëngageerdheid die voorheen het begrotingsdebat kenmerkte is totaal weg. De begrotingsbehandeling was het hoogtepunt van het politieke jaar. Dit is allang niet meer zo. De pontificale hoogmis met drie heren is allang gedegradeerd tot een simpel vissersmiske.

Jammer, want het is, hoe je het wendt of keert, een aderlating.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185