zondag 14 oktober 2012



 

Politiek café Passend Onderwijs



De Werkgroep organiseerde afgelopen donderdag in zaal van de Burght een politiek café. Onderwerp was passend onderwijs. Op zich was dit een beetje een gewaagde keuze, omdat het onderwerp niet zo aansprekend is voor het grote publiek. Vooral onderwijsmensen en ouders met gehandicapte kinderen waren dan ook aanwezig, naast wat vertegenwoordigers van politieke partijen.

In de uitnodiging had De Werkgroep geschreven dat er zich diverse ontwikkelingen voor doen rond de inrichting van de zorg, het werk en het onderwijs in Nederland. Zij verwees hierbij naar aan de veranderingen op het gebied van de Awbz, de wet werken naar vermogen (WWnV), de transitie Jeugd en Passend onderwijs. In het politiek café van 11 oktober wilde De Werkgroep met ouders en andere betrokken partijen nader inzoomen op de stelselwijziging Passend onderwijs.

Bij Passend Onderwijs  komt het er bij op neer dat er voor elk kind, dus ook kinderen met een handicap of gedragsprobleem, een passende onderwijsplek moet zijn. Liefst op een gewone school waar het kind extra begeleiding krijgt. En pas als het echt nodig is in het speciale onderwijs. “ Deze ontwikkeling zal zeker ook zijn effect gaan hebben op de inrichting en de organisatie van het onderwijs in Laarbeek. Dit brengt mogelijk bedreigingen, maar zeker ook kansen met zich mee.” Zo schrijft De Werkgroep in haar uitnodiging.

De Werkgroep had een viertal deskundigen bereid gevonden hun visie op aanstaande ontwikkelingen te geven, te weten: Geja Raaijmakers, Erik Verhoeven, Arno van de Kam en Annie van Dijk.

Zoals altijd had De Werkgroep de avond goed voorbereid. Dat kun je immers gerust aan de Werkgroep overlaten. De doorsnee bezoeker kreeg donderdag avond een goed beeld van wat er met passend onderwijs bedoeld wordt. Er vlogen wel heel veel afkortingen over de tafel die bij veel aanwezigen onbekend waren. Alle inleidingen waren verhelderend. Heel veel indruk maakte het imponeerde verhaal van Annie van Dijk die heel spontaan en open over haar eigen ervaringen vertelde.

Enigszins onderbelicht bleef naar mijn gevoel de nieuwe rol die de gemeente in passend onderwijs toebedeeld krijgt. Misschien had de wethouder zelf hier iets over moeten zeggen. Nu bleef onduidelijk waarop de gemeente gaat inzetten en hoe zij haar regie gaat waarmaken. Het lijkt mij tijd te worden dat de raad haar kaders gaat stellen.€ 400,000,00 per jaar voor vervoer van leerlingen is natuurlijk wel heel erg veel.

Jammer was  dat er te weinig tijd resteerde voor discussie met de zaal. De geformuleerde stellingen van de inleiders konden niet allemaal aan bod komen. Door de opzet van de avond bleef het teveel een eenrichting gebeuren dat door de presentator van de avond vrij abrupt werd beëindigd.

Al met al was het een goede avond, waarvoor De Werkgroep een compliment verdient.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185