dinsdag 30 oktober 2012



 

Gemeentelijke samenwerking


Gemeentelijke en regionale samenwerking is een thema dat meer dan onze bijzondere belangstelling heeft. Bij de technische vragen hebben wij er al naar gevraagd. De aankondiging van het bezoek van de commissie Krachtig Bestuur in Brabant op 31 oktober aan Laarbeek heeft bij ons  de vraag doen rijzen of dit niet bij uitstek een zaak is waar de raad zich in totaliteit over zou moeten uitspreken. Wij vinden van wel. Dit is een te gewichtige aangelegenheid om in een achternamiddag af te doen.  Hier moet een politieke gedachtewisseling aan ten grondslag liggen.

Wij hebben in het eerste deelrapport van de commissie over Noordoost Brabant gelezen dat verschillende gemeenten aldaar gekozen hebben voor  deze aanpak. Jammer genoeg heeft Laarbeek gekozen dit onderwerp te delegeren naar de fractievoorzitters die eigenstandig het gesprek met de commissie aangaan. Hoe weinig de fractievoorzitters  op zichzelf durven te varen blijkt uit het gesprek voorafgaande aan het overleg met de commissie  van de fractievoorzitters met de leden van het college.”Om de standpunten op elkaar af te stemmen.” In de woorden van de fractievoorzitter van PNL. Wij dachten dat de raad de kaders vaststelde! Dit is op dit punt klaarblijkelijk niet het geval.

Wij hechten zo sterk aan dit punt omdat er langzaam maar zeker een tendens is ontstaan,waarin in Laarbeek niet openlijk over dit onderwerp gedebatteerd wordt.  Het college verschaft wel informatie, maar  er komt geen debat tot stand. Het lijkt erop dat we ons gaandeweg in een of meerdere vormen van samenwerking laten rommelen.
We hebben een vijftien jaar geleden een vrijwillige fusie gehad. Hieruit is de gemeente Laarbeek voortgekomen die in  de afgelopen jaren haar plaats binnen de regio heeft gevonden. Laarbeek functioneert bestuurlijk en organisatorisch goed. De gemeente  roept echter bij haar burgers geen warme gevoelens op. Voor de meeste burgers is de gemeente een bestuurseenheid die redelijk ver van hen afstaat. Hij heeft er geen specifieke affiniteit mee. Zijn betrokkenheid ligt elders, in zijn kern  en eigen netwerken. Hij wil dat het liefst ook zo laten. Een fusie in één generatie lijkt ons meer dan genoeg. Dit hebben we al bij de installatie van de burgemeester Ubachs aan de commissaris van de koningin meegegeven.

Anderzijds erkennen wij ook dat de gemeente te klein is om alle taken die op ons afkomen naar behoren uit te voeren. Samenwerking met nabuurgemeenten op specifieke onderdelen is een mogelijkheid; het meeste nut en profijt zien wij in een regionale samenwerking met alle Peelgemeenten. Hierdoor kan de regio zich onderscheiden en binnen het bredere verband van  SRE en Brainport haar rol waarmaken.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185