woensdag 3 oktober 2012



 

Wat nu weer



Wethouder J. Briels zei dinsdag in de commissievergadering Maatschappelijke Ontwikkeling “ verrast ” te zijn door de berichten over samenwerking in de Peelregio. Woensdag kwam het ED met een vervolg van het verhaal. Ditmaal kwamen de beide burgemeesters van Helmond en Deurne aan het woord. Het is een heel merkwaardig verhaal geworden. Lees zelf maar:

Door de samenwerking die Helmond en Deurne vorige week aankondigden, hopen ze de inwoners van beide gemeenten efficiënter en met meer kwaliteit te kunnen bedienen.
Hoeveel geld er door samenwerking te besparen valt, kunnen de burgemeesters Fons Jacobs van Helmond en Hilko Mak van Deurne nu nog niet zeggen. Toch zijn beide burgemeesters het er over eens dat aan samenwerking niet langer te ontkomen valt.

Nadere uitwerking zal leren waar de winst te behalen valt. Het is bovendien de bedoeling dat ook andere Peelgemeenten meedoen. Als ze van begin af aan deelnemen, kunnen ze nog meepraten over de vorm van samenwerking. Als ze later aanhaken kunnen ze meedoen aan de dan al bestaande samenwerkingsvormen.

Bij het bestaande Samenwerkingsverband Regio Eindhoven liggen de taken vaak te ver van de burgers, vindt Jacobs. Terug naar de schaal van het oude Gewest Helmond uit de jaren zeventig en tachtig vinden de burgemeesters zo gek nog niet.
Zijn deze beide heren wel goed bij de tijd? In ieder geval stellenzij zich zeer dwingend op: gemeenten die vanaf het begin meedoen, kunnen meepraten over de vorm; wie later aansluit, kan alleen maar aanhaken aan de dan bestaande vorm van samenwerking.
Zo lust ik er nog wel een paar! Eerst met zijn tweeën eenzijdig besluiten om de samenwerking uit te bouwen en vervolgens de andere Peelgemeenten uitnodigen om zich hierbij aan te sluiten. Over gelijkwaardigheid gesproken!
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185