maandag 1 oktober 2012



 

Samenwerking in de Peelregio


De gemeenten Helmond in de Peelregio gaan verdere samenwerking onderzoeken. Zo meldde het ED afgelopen zaterdag. Het bericht zelf was summier. Het ED schreef dat de gemeenten Helmond en Deurne besloten hebben nauwer te gaan samenwerken op velerlei vlakken. Werk, zorg,wonen,leefbaarheid worden in het artikel genoemd. Mogelijk kan het ook in een vorm, waarin de beide gemeenten als één gemeente gaan opereren.

Helmond en Deurne willen eventueel verder en sneller gaan dan de overige Peelgemeenten. Klaarblijkelijk accepteren Helmond en Deurne dat er een samenwerking binnen de Peelregio op twee snelheden ontstaat. Deze beide gemeenten beginnen ongeduldig te worden. Klaarblijkelijk zijn de  overige Peelgemeenten nog steeds niet doordrongen van de noodzaak.

De samenwerking in dePeel verloopt heel moeizaam. Al meer dan een jaar zijn de gemeentesecretarissen bezig zijn voortgang te boeken. Het schiet net op. Feitelijk horen wij heel weinig over de vortgsang. In de Begroting2013 schrijft het Laarbeekse college dat in 2013 samenwerking op verschillende terreinen gerealiseerd zal zijn. Ik vond het al erg optimistisch,toen ik dit enkel weken geleden in de Begroting 2013 las.

De Peelregio blijft duidelijk achter bij anderen gemeenten. Duidelijkste voorbeeld in de regio van een doeltreffende aanpak zijn de gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel.

Van hen kunnen de Peelgemeenten echt nog wat leren!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185