zondag 30 september 2012


 

Huisvesting arbeidsmigranten


Ik ontleen het onderstaande aan BN/DeStem van 26-09-2012

“Arbeidsmigranten zijn hard nodig voor de Brabantse economie. Maar de huisvesting is een groot probleem. Dat komt omdat gemeenten te afwachtend zijn. In de provincie Noord-Brabant werken en wonen veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa. Zij wonen vaak met te veel mensen in caravans of huizen op campings, of in overbevolkte huizen in de bebouwde kom waarvoor zij ook nog eens te veel huur betalen. Arbeidsmigranten integreren niet of slecht en zorgen vaak voor overlast in de lokale gemeenschap. Arbeidsmigranten fatsoenlijk huisvesten is een urgente opgave in Noord-Brabant. Maar lokale overheden nemen te veel een afwachtende houding aan.

Als we niet oppassen ontstaan er getto's van gestigmatiseerde buitenlandse werknemers die, voor we het weten, nieuwe achterstandsgroepen en dito toekomstige achterstandswijken gaan opleveren. En dat is onacceptabel! Het is een probleem dat schreeuwt om aandacht en oplossingen. De gemeente Zundert spant de kroon met het aantal arbeidsmigranten. Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat Zundert de meeste arbeidsmigranten in Nederland huisvest. Schattingen lopen uiteen van 2.500 tot 4.000 arbeidsmigranten, terwijl er in Zundert zelf maar 800 werken. Zundert heeft de hulp ingeroepen van de regiogemeenten in West-Brabant. Maar die hulp laat nog even op zich wachten. Er is weliswaar een onderzoek gestart, maar de indruk bestaat dat de regio onvoldoende urgentie toekent aan het probleem. Zelfs het Haagse ministerie heeft zich er onlangs mee bemoeid en de regio tot de orde geroepen. Dat heeft weinig indruk gemaakt want verantwoordelijke wethouders in West-Brabant geven aan het probleem te zien en er voldoende werk van te maken. Ondertussen zit Zundert naar verwachting nog wel even met het probleem. Arbeidsmigranten fatsoenlijk huisvesten wordt dus onvoldoende als urgente opgave gezien. 

Arbeidsmigranten zijn in Noord-Brabant hard nodig om een belangrijk deel van de Brabantse economie gaande te houden. We kunnen met Nederlanders het werk in de kassen, op aardbeienvelden en boomkwekerijen niet aan. We zouden hen met open armen moeten ontvangen. Arbeidsmigranten zouden zich welkom moeten voelen met fatsoenlijke huisvesting die voldoet aan de Nederlandse maatstaven en Brabantse gastvrijheid, en waarvoor een redelijke huur wordt gevraagd. Maar het lukt ons maar niet om dat in voldoende mate te realiseren. Dat heeft onder meer te maken met werkgevers die goed werkgeverschap niet altijd als uitgangspunt hanteren. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de huisvesting van hun werknemers. Maar het heeft ook te maken met falende lokale overheden. Gemeenten, ook in regionaal verband, zijn niet altijd in staat een visie te ontwikkelen op de opvang van arbeidsmigranten. Zij maken huisvesting van arbeidsmigranten onvoldoende mogelijk door bijvoorbeeld aanpassing van de bestemmingsplannen, waardoor goedwillende werkgevers en uitzendbureaus fatsoenlijke huisvesting niet kúnnen realiseren. Een van de gevolgen is dat arbeidsmigranten zich illegaal vestigen. Gemeenten handhaven te weinig omdat er geen alternatieve huisvesting mogelijk is. En zo is de cirkel rond. Het bewijs dat het ook anders kan is te vinden in de gemeente Steenbergen. Daar heeft uitzendbedrijf Goodmorning een pension gevestigd voor arbeidsmigranten in voormalig klooster Stella Maris. Fatsoenlijke huisvesting voor een redelijke prijs, met voldoende ruimte en mogelijkheden voor recreatie en met tweetalige gastvrouwen. Arbeidsmigranten fatsoenlijk huisvesten kan dus wel. Werkgever en gemeente dragen daar samen zorg voor. 

Het probleem dat zich in de gemeente Zundert, en in meer Brabantse gemeenten voordoet is niet alleen een lokaal probleem. Wij hebben daarom in Provinciale Staten van Noord-Brabant gevraagd om gemeenten met deze problemen te ondersteunen. Brabanders staan bekend als solidair met elkaar, en de provincie kan vanuit haar positie een rol spelen. Door in de regionale ruimtelijke overleggen te inventariseren in welke gemeenten de problemen zich voordoen. Door gemeenten aan te sporen te zoeken naar geschikte locaties en daarbij de bestemmingsplannen aan te passen. Door in overleg te treden met regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten in Brabant om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. 

Wij willen dat er in Noord-Brabant fatsoenlijk wordt omgegaan met arbeidsmigranten. Wij willen ook dat bewoners van gemeenten die hierdoor overlast ervaren serieus worden genomen. En we willen problemen op langere termijn voorkomen. Als we niet oppassen creëren we namelijk toekomstige achter- standsgroepen en dito wijken. Laten we leren van het verleden en ook als provincie onze maximale invloed aanwenden om dat te voorkomen. “

Het stuk is geschreven door Henk Leenders, lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de PvdA

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185