woensdag 5 september 2012



Burgerparticipatie


Donderdag 20 augustus 2012 kwam de Laarbeekse gemeenteraad bijeen voor een openbare informatieve bijeenkomst over burgerparticipatie. Dit was een lang gekoesterde wens van de raad.

De uiteindelijke opzet van de bijeenkomst was ietwat anders dan aanvankelijk de bedoeling was. Er was in het begin sprake van het aanzoeken van een deskundige van buiten. Hiervan is uiteindelijk afgezien. Er is geopteerd voor inleidingen door medewerkers uit de eigen organisatie. Ik denk dat een goede keuze is geweest. Ook was aangekondigd dat de raad van te voren een overzicht zou ontvangen over de bestaande vormen van burgerparticipatie in Laarbeek. Ook dit is achterwege gebleven. Op zich vind ik dit wel een gemis. Ik had graag het complete overzicht onder ogen gehad.

De inleiders waren resp. Jan Adams, Joan van Wetten, Michel Brans en Rianne Schwillens. Jan Adams ging uit van het recente WRR-rapport Vertrouwen in burgers.J oan van Wetten hield een pleidooi voor het opzetten van een online community voor ruimtelijke plannen. Michel Brans keek naar onderhoud van gemeentelijk groen en de mogelijkheden voor burgerparticipatie op dit terrein. Rianne Schwillens had het succesverhaal van de gezondheisrace. Stuk voor stuk waren het goede inleidingen, hoe divers de verschillende insteken ook waren.

Aan de interactieve opzet deed de raad goed mee. Verschillende gezichtpunten kwamen naar voren. De insteek van de raad was positief. Conclusies werden nog niet getrokken.
Op 8 november krijgt het verhaal een vervolg. Elke Laarbeeker  kan dan zijn zegje doen over burgerparticipatie. Ik hoop dat heel veel Laarbeekers van deze gelegenheid gebruik zullen maken  en dat er een interactieve uitwisseling van gedachten tussen de deelnemers en de raad tot stand komt.

Ik ben zeer benieuwd.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185