dinsdag 11 september 2012



RUD


Maandagavond samen met Jeroen Leenders naar de voorlichtingsbijeenkomst over RUD in de raadszaal van Helmond geweest. De opkomst was bedroevend. Gelukkig was de opkomst in Eindhoven stukken beter. Misschien zijn twee voorlichtingsbijeenkomsten ook wel iets teveel van het goede.

Inhoudelijk was de informatie die geboden werd zonder meer goed. In ieder geval was het een heel stuk concreter dan de vorige voorlichtingsbijeenkomst in Deurne, enkele maanden geleden. Ook toen viel overigens de belangstelling van gemeenteraadsleden tegen. Heel erg vreemd vind ik dit niet. De RUD is immers voor velen van ons een ver-weg-van- mijn-bedshow.

Ik heb op de bijeenkomst wel het een en ander opgestoken. De RUD hangt samen van de compromissen. Het basispakket is een politiek compromis. Gemeenten en provincie hebben zich op allerlei manieren ingedekt. Ik ben bang dat we te maken krijgen met een zeer log en bureaucratisch apparaat dat innovatief te werk wil gaan, maar deze ambitie bij lange na niet waar zal weten te maken. Veelzeggend is dat de dossiers bij de gemeenten blijven en dat de RUD-ambtenaren door de regio zwerven. En dat in een digitaal tijdperk, waar de RUD het nieuwe werken pretendeert te beoefenen!

De voorzitter maakte melding van het feit dat gemeenten nogal creatief waren omgesprongen met der vragenlijsten. Zelfs taken die gemeenten allang niet meer zelf uitvoerden waren opgevoerd als eigen taken met de bijbehorende formatie. Gemeenten zijn zeer terughoudend met de overdracht van taken aan de RUD. Op zich is dit ook wel begrijpelijk en misschien ook nog eens niet zo onverstandig.

Op het eind van de avond ontwikkelde de discussie naar mijn gevoel ineens in een heel andere richting. De RUD als regionale uitvoeringsdienst bleek uiteindelijk veelmeer een adviesdienst te zijn ten behoeve van gemeenten. Het beleid blijft immers bij de gemeenten zo werd keer op keer benadrukt.

Raadsleden uit andere gemeenten citeerde vrijelijk uit de concept statuten en het bedrijfsplan. Stukken waarover de raadsleden van Laarbeek die ruimschoots waren opgekomen, niet beschikten! Voor wie belangstelling hiervoor heeft, ze staan op de website van de gemeente Helmond. KLIK HIERl

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185