woensdag 19 september 2012



 

De race om de begroting


Wethouder Vereijken heeft de race om als eerste in de regio de begroting te presenteren dit jaar weer grandioos gewonnen. Dat hijzelf op vakantie was, mocht de pret niet drukken. In tegendeel zelfs. Hij kon ook nog eens een novum inzetten: via de IPAD tijdens de eerste papierloze vergadering de begroting digitaal aanbieden. Zo sloeg hij twee vliegen in een klap.

Het is nog te vroeg om inhoudelijk op de begroting 2013 in te gaan. Voor wie een eerste indruk wil krijgen moet er het ED en De Laarbeeker van vorige week maar eens op naslaan. Daarin staan in ieder geval de opmerkingen die de wethouder kwijt wilde. De woonlasten voor huiseigenaren in Laarbeek stijgen met 9 euro. Laarbeek houdt vast aan een stijging van de OZB met 3%. Dit in tegenstelling met Eindhoven bij voorbeeld. Hier stijgt de OZB maar met 1,4 % en de leges met 2%. Eindhoven maakt duidelijke andere keuzes dan Laarbeek . Deze gemeente kiest er voor om  miljoenen extra te investeren met het doel om meer mensen aan werk te helpen.

De basis van de begroting is de kadernota. De begroting valt vergeleken met de kadernota nog iets positiever uit. Terecht is wethouder Vereijken daar verheugd over. Het kan nog wat anders uitpakken – zo waarschuwt hij – als de rijksbegroting nog verrassingen in petto zou hebben.

Voor de eerste keer is de begroting digitaal aangeleverd. Ook op dit punt was Laarbeek zelfs de regering voor: Vereijken bood de begroting vorige week aan; de Jager pas deze week op Prinsjesdag .

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185