dinsdag 18 september 2012


 

Papierloos vergaderen


Vorige week donderdag had Laarbeek een primeur. Voor de eerste keer vergaderde de raad zonder papier. Dit wil zeggen de raad had de agenda en de raadsstukken digitaal ontvangen en kon via de Ipad deze raadplegen.  Het college hoopt op deze wijze fors te kunnen bezuinigen op de papier- en kopieerkosten. Dit zal wel lukken , denk ik, zeker als ik zie dat er stevig de hand aan wordt gehouden.

De eerste papierloze vergadering verliep zonder noemenswaardige problemen. Er was gezorgd voor voldoende technische ondersteuning. Voor zover ik gezien heb, werd slechts incidenteel hun assistentie ingeroepen. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Gebleken is dat het kan. Maar of het praktisch is voor raadsleden , is nog zeer de vraag. Als het college zo steil vast blijft houden aan het principe van het papierloos vergaderen,wordt het bestaan van het raadslid er zeker niet gemakkelijker op.  Het is immers niet altijd klantvriendelijk naar raadsleden toe om pertinent papieren informatie te weigeren. Er is nu eenmaal ook informatie die beter in papiervorm dan in digitale vorm kan worden aangeleverd. Ik denk b.v. aan de begroting en de jaarrekening.

Raadsleden wordt geadviseerd elke dat de raadsinformatie te checken. Dit is te gek voor woorden. Waarom komt er niet even een  kort berichtje naar de raadsleden dat er nieuwe informatie is. Dit lijkt mij veel praktischer en ook nog eens een keer doeltreffender!

Natuurlijk zal het steeds meer de kan tan papierloos vergaderen opgaan. De New York Times merkte een dezer dagen op dat in de New Yorkse ondergrondse veel meer tablets zijn te zien dan kranten.

Dan weet je genoeg.

Of dit allemaal zo raadsvriendelijk is, valt nog te bezien.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185