donderdag 20 september 2012


 

Veerkrachtig bestuur


Zo luidt de titel van het rapport dat de commissie Krachtig Bestuur onlangs heeft uitgebracht over Noordoost-Brabant. De commissie zal ook de andere delen van Brabant onder loep nemen. In het eerste deelrapport zijn de hoofdlijnen duidelijk: er is in noodoost  een forse schaalvergroting nodig. Het is niet te verwachten dat de conclusie van de commissie over de overige delen van Brabant hiervan zal afwijken. We moeten dus op ons quivive zijn, zoheb ik al eens in deze weblog opgemerkt.

De commissie komt op 31 oktober a.s .naar Laarbeek om te overleggen met het college en de raad. De fractievoorzitters hebben gekozen voor een delegatie van fractievoorzitters om aan dit gesprek deel te nemen. Van te voren zullen zij een overleg hebben met het college om zaken op elkaar af te stemmen. Dit laatste bevreemdt mij ten zeerste.

Gemeentelijke samenwerking in welke vorm dan ook is primair een aangelegenheid van de raad. Ik vind het vreemd dat de raad hierin niet wordt betrokken. Er moet m.i. voorafgaande aan verdere stappen eerst raadsbreed een discussie gevoerd worden over dit onderwerp. Hierin moet vastgesteld worden waaraan we als raad over bestuurlijke samenwerking denken, hoever we hierin willen gaan en met wie we willen samenwerken. De raad moet hierin het initiatief nemen.  Pas daarna is het tijd voor afstemming met het college.

In het eerste rapport van de commissie staat heel nauwgezet de procedure beschreven die de commissie volgt. Ook hier blijkt dat verschillende raden zelf de  vragenlijsten hebben besproken en ingevuld. Laarbeek handelt totaal anders: hier heeft het college dit zonder overleg met de raad gedaan. De raad kent het deskresearch van BMC niet. Dit is onvoorstelbaar.

Eveneens onvoorstelbaar is dat een ambtelijke notitie over gemeente samenwerking in het college besproken is. Inzage in de notitie is raadsleden tot op heden geweigerd onder het mom van “de notitie is niet vastgesteld ” Dit is toch te vreemd voor woorden!
Opmerkelijk is ook dat de gezamenlijke raadsbijeenkomst met Gemert-Bakel op verzoek van deze gemeente tot nadere orde is uitgesteld. Dit doet de vraag opkomen hio hard trekt Gemert-Bakel hieraan? Opvallend is dat de aangekondigde gezamenlijke raadsinformatiebrief over dit onderwerp nog steeds niet verschenen is.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185