zondag 23 september 2012



 

CDA-motie


“Hoe gaan we nu verder?” vroeg Thea Wich zich af in de commissie BOR na de presentatie van Anton Verhoeven van IVN Laarbeek? Het IVN was in de commissie uitgenodigd om te praten over het maaibeleid van de gemeente Laarbeek. De presentatie was veel ruimer en sneed ook het natuurbeheer in Laarbeek aan. Volgens Antoon Verhoeven was er in Laarbeek nog veel natuurwinst te behalen.

De leden van de commissie waren onder de indruk van de presentatie. Alleen: hoe zouden we deze natuurwinst kunnen realiseren? Een kant en klare oplossing had op dat moment niemand voorhanden. Vandaar de indringende vraag van Thea Wich: “Hoe gaan we nu verder?” De vraag maakte indruk en bleef hangen.

Na afloop van de commissievergadering hebben wij binnen het CDA ons beraden wat we konden doen om het momentum niet ongebruikt voorbij te laten gaan. Tonny Meulensteen heeft contact opgenomen met Antoon Verhoeven. In dit overleg bleek dat de grootste natuurwinst viel te behalen in het Loggebied de Jekschotse Heide. In een motie hebben wij dit vastgelegd. In het dictum van de motie vroeg het CDA de raad “ het college op te dragen de door Laarbeek aangekochte gronden ten behoeve van het LOG-Jekschotse Heide met ingang van 2013 natuurvriendelijker te laten beheren.”

Na de discussie in de commissie BOR zou je verwachten dat de raad de motie unaniem zou omarmen. Niets bleek minder waar, alle mooie woorden in de commissie ten spijt. Allerlei tegenwerpingen en bezwaren werden opgeworpen. Detailvragen gingen ineens de hoofdrol spelen. Het principe verdween steeds verder op de achtergrond. Daarmee was het lot van de motie bepaald. Ook het college stelde zich niet bepaald positief op. Wethouder Biemans raadde de motie af!

Uiteindelijk trokken alle partijen hun handen af van de motie. Zelfs het expliciet schrappen van de verwijzing in de motie naar de Jekschotse Heide mocht ook niet meer baten. Zelfs De Werkgroep die nog overwogen had in het achterbanoverleg om de motie te amenderen, stemde tegen, de woorden van Thea Wich ten spijt.
Laarbeek gaat dus helemaal niet verder. Als puntje bij paaltje komt bij komt, zijn de Laarbeekse partijen helemaal niet groenminded. Het is allemaal gratuite en het mag vooral niets kosten! Met name van De Werkgroep viel ons dat tegen. Ook De Werkgroep liet op het beslissende moment de groene veren vallen.

Alleen het CDA was consequent. Als het erop aankomt,blijkt telkens het CDA toch de meest groene partij te zijn!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185