donderdag 6 september 2012


Solidariteit met de regio.


Gemeenten lijken heden ten dage alleen nog maar met hun eigen sores bezig te zijn. De oplossing van de financiële problemen kost hen kennelijk zoveel kruim dat de aandacht voor de buitenwereld drastisch afneemt. Het is primair het eigen hachje dat telt. Voor het overige is er nauwelijks aandacht.

Dit alles schoot me te binnen toen ik dinsdagmorgen in het Eindhovens Dagblad het verslag las van de vergadering van de commissie Omgeving in Deurne. De commissie had grote moeite met de gevraagde bijdrage van de gemeente Deurne aan de gebiedsontwikkeling Brainport-oost. Hiermee wordt bedoeld de vervolmaking van de Ruit rond Eindhoven en Helmond.

De Deurnese commissie was niet enthousiast over de gevraagde bijdrage van 2 à 3,6 miljoen euro. “ Een te groot bedrag voor het armlastige Deurne “zeiden de commissieleden tegen gedeputeerde van Heugten. Bovendien vroegen de meeste fracties zich af wat de toegevoegde waarde voor Deurne van dit project was. De prioriteiten van Deurne liggen veel meer op het eigen grondgebied, bij de N 270 bij voorbeeld.

Wat mij opvalt, is het verschil tussen de situatie nu en die van enkele decennia gelden. Toen sloeg de regio wel de handen in elkaar na het faillissement van DAF en de financiële problemen bij Philips. De regio trok de portemonnaie; de befaamde bijdrage van 11 gulden voor het Stimuleringsfonds was hiervan het gevolg. Dit heeft heilzaam gewerkt.

Waar blijft deze solidariteit nu? Voor het artikel in het ED KLIK HIER

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185