zondag 16 september 2012


 

Koersdocument RUD in de raad1


Vorige week donderdag behandelde de raad van Laarbeek het Koersdocument RUD Zuidoost Brabant. RUD staat voor regionale uitvoeringsdienst. In Brabant komen drie van dergelijke RUD’s. Deze nieuwe organisaties gaan de dienstverlening bij de uitvoering van de vergunningverlening, toezicht- en handhavingstaken verbeteren. Ook moeten zij bijdragen aan de vergroting van de kwaliteit en de veiligheid van de werk- en leefomgeving. Na de milieurampen van de afgelopen jaren wordt er nu stevig doorgegrepen. Daar is ook alle reden voor. Basis voor de nieuwe opzet is het rapport “De tijd is rijp uit 2008” van de commissie Mans. Het rapport pleitte voor de oprichting van een landelijk dekkend net van RUD’s. Deze gaan er inderdaad komen.Zij moeten op 1 januari 2013 operationeel zijn.

De verschillende partijen in de Laarbeekse raad hadden zich goed ingewerkt in de materie. Jos Gruijters van De Werkgroep en Toon Brouwers hielden doorvlochten betogen, waarin zij helder de vinger legden op de knelpunten. Misschien gingen zij hierbij een stuk verder dan het koersdocument en waren ze al met de invulling bezig. Ton Brouwers legde bovendien de nadruk op een budgettair neutrale invoering. Dit klonk fraai, maar is niet reëel. De RUD levert, hoe je het went of keert, Laarbeek een financieel tekort op van ruim € 250.000, -. Daarnaast zijn er nog een groot aantal financiële onzekerheden. Natuurlijk moet Laarbeek zich inspannen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit is vanzelfsprekend.

Jos Gruijters stelde zich tevreden met de toezegging van wethouder Van Zeeland dat hij de kosten zou bewaken, de hoogst mogelijke kwaliteit zou nastreven en zou waken voor de aantasting van de beleidsvrijheid van de gemeente. Met deze toezegging ging Gruijters en De Werkgroep akkoord. Ik had graag gezien dat hij zijn randvoorwaarde had vastgelegd in een amendement. Hij vond dat niet nodig. Ik denk dat dit een beetje naïef is. Van Zeeland kan vechten als een terriër, als hij ergens achter staat. Ik heb niet de indruk dat dit dossier hem erg interesseert. Dit is jammer, omdat natuurlijk tegenwicht vanuit het college zeer hard nodig is, alleen al omdat de voorzitter de trekker binnen SRE-verband van deze operatie is.

Op mijn bijdrage aan het debat kom ik een dezer dagen terug.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185