donderdag 29 maart 2012


Gemert


Eigenlijk was ik van plan vandaag  te kijken naar de bezuinigingen die in de gemeente Gemert-Bakel de gemoederen sterk bezighouden. In Gemert praat men in dit kader echter meer over een herstelplan om de geslonken reserve weer op peil te brengen dan over bezuinigen.In wezen komt het op hetzelfde neer. Het is ook een harde eis van de provincie. Slaagt Gemert hierin niet dan neemt de provincie de regie over en komt de gemeente onder curatele te staan.

Wethouder Peter Bieleveld heeft altijd gezegd dat dit niet zou gebeuren. Als het onverhoopt toch zover zou komen, zou hij aftreden. Gisteren kwam het bericht dat Bieleveld zijn ontslag had in gediend. Vreesde hij het onvermijdelijke, als de Gemertse gemeenteraad maar niet tot besluitvorming kon komen? Het wordt niet met zoveel woorden gezegd. Het lijkt erop wel verdacht sterk op.

In zijn persverklaring  geeft Bieleveld een heel andere lezing. Op de website van de gemeente Gemert-Bakel lees ik:

“ Wethouder Peter Bieleveld van de gemeente Gemert-Bakel heeft vandaag aan de gemeenteraad gevraagd om hem ontslag te verlenen. De wethouder voorziet dat hij niet langer past in het functieprofiel dat van de wethouder financiën voor de gemeente Gemert-Bakel is opgesteld. “De gemeente Gemert-Bakel heeft nu behoefte aan een meer beheersmatig ingestelde bestuurder en dat past niet bij mijn achtergrond als bedrijfseconoom. Daarvoor ben ik te analytisch en resultaatgericht ingesteld.” zegt de wethouder. “Het was een geweldige ervaring.” 
Het college respecteert het besluit en kan zich voorstellen dat de genoemde beweegredenen aanleiding zijn voor het besluit. Burgemeester en wethouders willen wel uitdrukkelijk aangeven dat de heer Bieleveld de afgelopen twee jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het bewustzijn van de financiële situatie van de gemeente Gemert-Bakel en het herstel daarvan. 
Bieleveld zegt: “De afgelopen twee jaren heb ik mijn aandacht en energie besteed aan de richting en bijsturing van de Gemert-Bakelse financiën omdat een sanering ervan noodzakelijk was. Gelukkig zijn veel lopende dossiers gesloten kunnen worden en wordt het nu tijd om de bestendiging van de ingezette koers over te laten aan een ander persoon. Iemand die in consensus kan opereren.”
De belangrijkste zin van de vertrekkende wethouder: “Iemand die in consensus kan opereren.” Deze zin zegt m.i. alles.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185