zondag 18 maart 2012


Halverwege de rit.


“Halverwege de rit ” kan negatief klinken . Als een verzuchting in de trant van hè, hè , we zijn eindelijk zover , het einde is inzicht. Het kan ook positief opgevat worden in de zin van “de eerste helft hebben we al achter de rug, nu nog energiek de tweede helft, want er ligt nog veel werk op ons te wachten.” Ik doel in ieder geval met de titel van dit stukje op het laatste. Ik hoop dat ik hierin niet alleen sta.

Deze raad ,die na de verkiezingen van 2010 aangetreden is, zit er deze maand precies 2 jaar. De raad is dus halverwege haar termijn. Halverwege de rit wil men wel eens terugkijken op de periode die achter ons ligt. Zo’n midterm review , zoals dat ook wel genoemd wordt, is ook een uitermate een geschikt moment om piketpalen te slaan voor de periode die nog voor ons ligt.

De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door de bezuinigingen. Het einde hiervan is nog niet in zicht. Het kabinet moet weer meer bezuinigingen. Bedragen tussen de 8 en 16 miljard worden genoemd. Dit zal ook gevolgen voor gemeenten hebben. Elk miljard dat het Rijk bezuinigt,betekent een ton minder voor. Dit gaat er opnieuw inhakken. Door de focus op de bezuinigingen verdwijnen andere zaken  naar de achtergrond.  Er is gewoon minder geld en aandacht voor.

De regelmatige lezers van deze weblog weten dat ik  met gemengde gevoelens terugkijk op de afgelopen periode. We zijn als CDA in 2010 opnieuw in de oppositie terecht gekomen. Met de invulling van deze rol hebben wij als fractie nog steeds moeite. De rol op de oppositiebanken is ons nu eenmaal niet op het lijf geschreven. We slagen er steeds maar niet in als partij naar de buitenwereld een duidelijk profiel neer te zetten. Misschien doen we als partij hiertoe ook wel onvoldoende pogingen.

Het CDA is te afwachtend en haalt te weinig het initiatief naar zich toe. Hierbij komt ook nog dat de meerderheid in de raad het debat mijdt. Dit is voor ons een groot nadeel.  Het trekken van de  grote lijnen en het bieden van een perspectief, wat in het verleden de grote kracht van het CDA was, komt de laatste tijd te weinig aan bod. Misschien heeft het CDA ook wel wat teveel aandacht voor incidenten en te weinig voor zaken die er werkelijk toe doen. Het CDA zou nieuwe ideeën moeten ontwikkelen, initiatieven moeten ontplooien en meer zijn dan alleen maar controleur van het college.

Er is binnen het CDA Laarbeek de laatste jaren  te weinig discussie over de te volgen koers. Als we hierin  niet snel verandering aanbrengen, gaat ons dit opbreken. Wachten op betere tijden is nog nooit het adequate recept geweest om zaken te veranderen. Zo kom je niet aan de bak!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185