zondag 11 maart 2012


Extranet


Raads- en commissieleden ontvangen wekelijks de Raadsinformatiebrief. De griffie zorgt hiervoor. Zo nodig verschijnt er tussentijds ook nog extra brief als de actualiteit daartoe noopt. Daarnaast hadden raadsleden tot voor kort toegang tot een klein gedeelte van intranet. Hierop stond vaak algemene informatie die ook naar de medewerkers ging. Sinds de problemen met de oude website van de gemeente is dit gedeelte niet meer toegankelijk voor raadsleden.

In de Raadsinfo stond steeds een opsomming van de ingekomen stukken en een voorstel voor afhandeling. Verder bevatte de Raadsinfo mededelingen, een overzicht van lectuur en een kalender. Een aantal keren had de Raadinfo een bijlage in de vorm van een memo, schriftelijke en mondelinge vragen, de antwoorden van het college op de schriftelijke vragen etc.

Eigenlijk was de Raadsinfo een erg hybride stuk. Er stond zowel openbare informatie als min of meer vertrouwelijke. De brief lag ook in de raadsmap op de leeskamer. Bepaalde onderdelen hadden soms betrekking op agendapunten voor de raad of commissies en waren dus- zo mocht je aannemen- openbaar. Zelfs als je prudent met de geboden informatie omging, hield je er een onbehaaglijk gevoel aan over.

Nu ligt er een voorstel de traditionele Raadsinfo te vervangen door een extranet met informatie voor raads- en commissieleden. In het voorstel wordt uitdrukkelijk gezegd dat de informatie afgeschermd is. Over de kwalificering ( openbaar, vertrouwelijk, geheim ) wordt met geen woord gesproken. Terwijl dit toch een van de problemen met de Raadsinfo was.

Uit de opsomming van de informatie die op dit extranet komt te staan blijkt dat het in wezen de informatie die nu ook in de Raadsinfo wordt opgenomen. Ook een gedeelte van de informatie die stond op het voor raadsleden toegankelijke deel van intranet komt nu op extranet. Daarnaast komt er ook een periodieke openbare raadsinfo die ook naar de pers zal worden gezonden.

Lost deze oplossing de problemen op? Ik denk van niet. Het probleem blijft zolang we stukken die openbaar zijn op een afgesloten extranet blijven.  Het merendeel van de items die genoemd worden voor plaatsing op extranet zijn openbare gegevens. Die horen m.i. dan ook niet op extranet thuis, maar op een voor iedereen toegankelijke plaats. Voor plaatsing op extranet komen slechts enkele heel beperkt onderwerpen in aanmerking. De rest hoort allemaal op de nieuwe periodieke openbare raadsinfo. Pas als deze gepubliceerd is, weten we exact welke stukken wel of niet openbaar zijn. Dit is toch te gek voor woorden.

Laten we eindelijk eens ophouden met zo panisch te doen als het gaat over het geven van informatie?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185