donderdag 1 maart 2012

Bezuinigen


Gisteren heeft het Centraal Planbureau de prognoses vrij gegeven. De cijfers vallen zwaar tegen. Een begrotingstekort van 4,5% in 2013 wat resulteert in een bezuiniging van minstens 9 miljard. Deze bezuiniging komt bovenop de bezuiniging van het kabinet Rutte die al in de pijplijn zit. Geen bericht om vrolijk van te worden.

Op compassie vanuit Brussel hoeft niet gerekend te worden. De kans daarop lijkt nihil. De regels zijn niet alleen duidelijk, ze zijn onlangs ook nog eens aangescherpt. Als de Europese Commissie constateert dat een land de 3 procentsregel overtreedt, treedt de strafprocedure - beginnend met waarschuwingen - automatisch in werking. Tenzij een gekwalificeerde meerderheid van de commissie er vóór is dat een uitzondering wordt gemaakt. Dat was eerder andersom: alleen bij een gekwalificeerde meerderheid voor het in werking stellen van de strafprocedure werd die procedure gestart.

In oktober 2009 is afgesproken dat het begrotingstekort in 2013 niet hoger oploopt dan 3 procent. En dat gebeurde juist onder grote druk van Nederland. Kortom: het lijkt er niet op dat Nederland kan rekenen op een oogje toe bij overschrijding van wat ineens 'Brusselse' regels zijn gaan heten - in feite zijn het regels die alle Europese landen tekenen, en Nederland in dit geval voorop.

Duidelijk is dat Nederland op te grote voet heeft geleefd en met name in de afgelopen decennia zijn maakindustrie heeft verwaarloosd. Daarom doet onze economie het nu ook zoveel slechter dan b.v. de Duitse. In Nederland zal het roer om moeten: niet zoveel praten,maar meer doen. Ik ga een heel eind mee met Esther-Mirjam Sent die in Trouw zei:

“  We moeten hervormen, niet bezuinigen. De hypotheekrenteaftrek kan echt niet meer zo. Ook moeten we nadenken over de zorg: hoe kunnen we het eigen risico slim inzetten. We moeten het hebben over de arbeidsmarkt: hoe voorkomen we een tweedeling tussen vaste krachten en flexwerkers. Misschien moet de pensioenleeftijd eerder, of nog een stukje verder omhoog. De bankensector moet op de schop. Doel is een gezonde financiële huishouding op lange termijn. Ik ben bang dat het kabinet in plaats daarvan doorgaat met kaasschaaf en botte bijl, zonder visie. Omdat het zich laat gijzelen door angst voor de kiezer.”

We zullen zien wat de uitkomst van het beraad in het Catshuis wordt.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185