donderdag 22 maart 2012


Bezuinigingsoverleg in buurgemeenten


In Helmond, Gemert-Bakel en Asten zijn de gemeentebesturen nijverig bezig oplossingen te zoeken voor de te verwachten tekorten. Opmerkelijk zijn de verschillen in aanpak waarvoor deze drie gemeenten kiezen. In elk van de drie gemeenten wordt  voor een totaal andere insteek gekozen.

In Helmond gaan de bezuinigen een onderdeel vormen van de voorjaarsnota. Het Helmondse college gaat ook dit jaar hiervoor naar elders om ongestoord te kunnen vergaderen en  te overleggen. Dit keer gaat Helmond naar  Mechelen.  Probleem in het Helmondse geval is dat nog niet bekend hoeveel Helmond gekort gaat worden. Het college zal een inschatting maken. Dit vormt dan de basis voor de opstelling van de voorjaarsnota. Wethouder van Mierlo hanteert klaarblijkelijk de vuistregel dat 1 miljard bezuinigen bij het Rijk de gemeente Helmond komt te staan op een korting van een half miljoen in het Gemeentefonds .Waarschijnlijk nog eens niet zo onrealistisch.

In Asten hebben ze voor een verrassende aanpak gekozen. Het college gaat hier te rade bij de bevolking en vraagt eerst de mening van de Astense inwoners over een extra bezuiniging in 2014 van zo’n 1.4 miljoen euro . De gemeente huurde voor de enquête zelfs een heus enquêtebureau in. Niet iedereen in Asten is hier blij mee. Sommigen spreken zelfs van een zwaktebod van het college. Het zou zelf niet de knopen durven door te hakken. Ikzelf kijk er iets anders tegenaan. Ik vind het wel een mooi initiatief van het Astense college: eerst de bewoners zelf horen.

In het veel geplaagde Gemert-Bakel kiezen ze voor een meer traditionele aanpak. Het Gemertse college heeft een aantal bezuinigingsmogelijkheden bij elkaar gezet. Er ligt een herstelplan van 1,6 milj euro. Hierover wordt in een tweetal opiniërende raadsvergaderingen van gedachten gewisseld; daarna worden knopen doorgehakt.

En in Laarbeek? Hier blijft het ( voorlopig ) nog stil. Laarbeek heeft in het bezuinigingsplan al flink bezuinigd. Of  het genoeg is? Daarover komt nog steeds geen bericht uit het college. Laarbeek lijkt af te wachten wat uit het Catshuis komt en loopt er niet op vooruit, zoals b.v. Helmond.  Ook hier is iets voor te zeggen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185