dinsdag 27 maart 2012


Regionale woonvisie


De Regionale Woonvisie is door het SRE bestempeld als een majeur dossier. Dat betekent dat alle bij het SRE aangesloten gemeenten de mogelijkheid krijgen op de inhoud van deze nota te reageren voordat hij ter vaststelling in de Regioraad komt. Het geeft het belang aan dat het SRE aan deze woonvisie hecht.

Toch kleeft er aan het moment van vaststelling van de regionale woonvisie iets onduidelijks. Het kabinet heeft n.l. nog steeds het voornemen om het SRE per 1 jan. 2013 de WGR+-status te ontnemen. Minister Spies heeft onlangs het wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. De opheffing van de WGR+ past in het kabinetsbeleid dat streeft naar een kleinere overheid en minder bestuurlijke drukte. Op zich is daar veel voor te zeggen. Maar of daarvoor de WGR+ afgeschaft moet worden ,is nog maar zeer de vraag. Het SRE heeft veel bijgedragen aan het succes van de regio. Met de afschaffing  van de plustatus lijkt het erop dat het kabinet met het badwater ook het kind weggooit.

Afschaffing van de WGR+ houdt o.a .in dat de volkshuisvesting niet meer tot de verplichte taken het SRE behoort. Wel kunnen de SRE-gemeenten besluiten deze taak vrijwillig als een SRE-taak te benoemen. De onzekerheid of dit inderdaad gaat gebeuren, speelt natuurlijk een rol bij de vaststelling van de regionale woonvisie. Raden zijn jammer genoeg een heel stuk minder SRE-minded dan voor enkele jaren terug.

De zorg voor de volkshuisvesting heeft gemeenten altijd nauw aan het hart gelegen. De directe bemoeienis met de volkshuisvestiging moge dan de laatste decennia wat zijn afgenomen; helemaal losgelaten hebben de gemeentes dit niet.

Ook de provincie heeft op dit terrein een stevige vinger in de pap. Nu diezelfde provincie regionale afspraken wil maken, ruiken gemeenten hun kans. Zolang het geen verbindende afspraken oplevert, heeft elke gemeente er belang bij in het regionale overleg de eigen aanspraken veilig te stellen. Aan het SRE als extra pottenkijker zullen gemeenten weinig behoefte hebben.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185