woensdag 14 maart 2012


Dementiehuizen


Het aantal mensen dat lijdt aan dementie stijgt de laatste jaren heel sterk. Het einde van deze stijging is nog lang niet in zicht. Het is een van de ziektes die de schaduwzijde zijn van de steeds hogere leeftijd die wij bereiken. De wetenschap zoekt naarstig naar medicijnen. Echter het verhoopte succes blijft uit. De gehoopte doorbraak is er nog steeds niet.

Op verschillende  plaatsen wordt gezocht naar een adequate opvang van dementen . Ook in onze regio. Heel interessant is het project van Savant waar het ED afgelopen maan dag over berichtte. Savant Wijkzorg wil , zo schreef het ED, een nieuw project starten waarbij dementerende ouderen tot op het laatst in een thuissituatie verzorgd kunnen worden. “ Daarvoor zoekt de zorginstelling partners om mee samen te werken. Dat zijn bijvoorbeeld gemeentes, huisartsen, woningbouwcorporaties en vrijwilligers. Het project 'Thuishuis dementie' wordt volgens hetzelfde concept - van initiatiefnemer Jan Ruyten - opgezet als het Thuishuis voor ouderen, dat binnenkort in de Molenstraat in Deurne geopend wordt. Het Thuishuis is een 'gewoon' huis in een gewone straat waar zes dementerende ouderen samenwonen op dezelfde manier als studenten in een studentenhuis. De begeleiding wordt door speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers gedaan. Het huis ligt in de wijk waar de bewoners oorspronkelijk vandaan komen en staat vlak bij de belangrijkste voorzieningen. ”

Savant levert de professionals. Zij leiden op en begeleiden de vrijwilligers totdat het Thuishuis zichzelf kan bedruipen. Daarbij wordt volgens het principe 'train de trainer' gewerkt. Wel heeft ieder thuishuis een eindverantwoordelijke in de vorm van een betaalde coördinator.

Ook iets voor Laarbeek? Ik denk het wel.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185