zondag 25 maart 2012


Centrum voor Jeugd en Gezin


Enige tijd geleden stond er in het Eindhovens Dagblad een uitvoerige rapportage over het Centrum voor Jeugd en Gezin in de regio. In de praktijk blijkt dat ouders de weg naar het CJG nog niet gevonden hebben. Enkele dagen later wist het ED te melden dat in Laarbeek voor een andere insteek gekozen was. Hier geen fysiek loket. Laarbeek heeft er voor gekozen te investeren in het netwerk en een coördinator CJG, die de mensen opzoekt op 'natuurlijke vindplaatsen’. Wethouder Briels was in de krant hierover heel duidelijk positief.

Vorige week dinsdag kwam de coördinator CJG, Femke Direks, in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling en presentatie geven over het CJP Laarbeek.In deze presentatie schetste zij het beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van het CJP in Laarbeek. In Laarbeek is het CJP wat traag op gang gekomen, zeker in vergelijking met de ons omringende gemeenten. Nu zit de vaart erin. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk dat de behoefte aan een fysiek trefpunt groter wordt. Deze is voorzien voor 2013-2014. Dit was ook te verwachten. Volstaan met “natuurlijke vindplaatsen” is ook iets te mager.
De eerste stappen naar de oprichting van een Centrum voor Jeugd en Gezin in Laarbeek zijn in 2009 gezet, met de invoering van de functie schoolmaatschappelijk werk in het basisonderwijs. Deze schoolmaatschappelijke werkster was tegelijk ook de coördinator van het CJG.

Belangrijkste taak van deze coördinator is om wenselijke en noodzakelijke overlegvormen te organiseren en vervolgens te zorgen voor een goede afstemming daartussen. Dit laatste is heel belangrijk.

Inmiddels zijn beide functies sterk gegroeid. De werkzaamheden nemen toe en het is niet langer wenselijk schoolmaatschappelijk werk en coördinator CJG te combineren. Met ingang van 2012 zullen deze functies dan ook gesplitst worden.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185