maandag 26 maart 2012


Rooijseweg 16a


Amateurisme voerde woensdagavond de boventoon in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling. Onder het agendapunt ingekomen stukken en mededelingen stond vermeld: Gevolgen raadsbesluit 2 febr. 2012 m.b.t. bestemming Rooijseweg 16a te Mariahout.

Waar gaat het over? Het betreft hier een gesplitste woning die nooit gelegaliseerd is en reeds 60 jaren wordt bewoond. In de raadsvergadering van 2 maart j.l. stelde het college voor niet tot legalisering over te gaan, maar  de woning - als een soort compensatie de bestaande situatie - voor een periode van 10 jaar te gedogen. Een raadsmeerderheid volgde hierin het college niet en wees het voorstel af.

In de raadsvergadering van 1 maart vroeg PNL heel begrijpelijk naar de stand van zaken. De voorzitter verwees de vraag naar de commissie RO. In de conceptagenda werd dit punt als agendapunt opgevoerd; het presidium besloot m.i. terecht het als stond het punt onder de Ingekomen stukken en mededelingen onder te brengen.

Het moet gezegd worden, wethouder van Zeeland had zich ter dege op de behandeling van dit agendapunt voorbereid. Hij had zelfs een notitie opgesteld. Deze notitie werd aan het begin van de bespreking uitgedeeld. Voor de publieke tribune en de pers waren er geen exemplaren. In de leespauze die werd ingelast was er niemand die er ook maar even aandacht het stuk te laten kopiƫren. Zonder enige discussie werd wat als mededeling geagendeerd stond, verheven tot bespreekpunt.

Volgens wethouder van Zeeland ligt het allemaal een stuk ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht werd. Het oorspronkelijke voorstel ( nog 10 jaar gedogen) kan niet. Dus- denk ik – had de raad gelijk toen zij het voorstel afwees. Legaliseren zou ook niet kunnen. Hierbij beriep wethouder van Zeeland zich op een brief van de huisadvocaat, die niet ter inzage lag en een zienswijze(?) van de buurman, die eveneens niet ter inzage lag.
Allerlei argumenten gingen over de tafel. Van overgangsrecht, verleende milieuvergunning voor o.a. paarden, vergroting van de strijdigheid, wel of geen bestemming bij gedogen etc. Het loste allemaal niet veel op, zeker niet zolang niet duidelijk is wat de gemeente nu eigenlijk wil.

Een ding is ondertussen wel duidelijk: met het niet wel overwogen voorstel van 2 febr. heeft het college meer schade veroorzaakt dan in 60 jaar “gedogen”!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185