donderdag 15 maart 2012


Meer inwoners in de stad


Van de wereldbevolking woont steeds meer in de steden. De omvang van de steden blijft groeien. Kijk maar naar China waar provinciesteden soms meer inwoners hebben dan ons Land.

Ook hier Brabant blijven de steden doorgroeien. De bevolking in de dorpen daarentegen neemt jaar in jaar uit af. Een van de drie inwoners van Brabant woont nu al in de stad. Dit blijkt uit de bevolkingscijfers van de provincie in 2011. In 15 van de 67 Brabantse gemeenten liep het inwoner aantal terug. Anno 2012 woont ruim 68 procent van de Brabantse bevolking in het stedelijk concentratiegebied.

Bovenstaande cijfers heb ik ontleend aan een artikel in het ED van 9 maart j.l. Deze cijfers verklaren ook het misnoegen waaraan Jos Boetzes in een commissievergadering van Ruimtelijk Fysiek in Helmond uiting gaf. Dorpen hielden zich volgens hem in het verleden niet altijd aan de gemaakte afspraken.” De steden zouden moeten groeien,maar in de dorpen werden toch kasten van huizen gebouwd ” Zo citeerde het ED hem op 14 maart j.l. Hierbij kreeg hij bijval van de VVD. Wethouder Stienen was wat voorzichtiger in zijn bewoordingen : “Hij zag wel verbetering ” In het preadvies had hij een passage laten opnemen die duidelijk voedsel gaf aan de bezorgdheid van Boetzes:

“ Hoewel de nieuwe Bevolkings- en woningbehoefteprognose van de provincie het moment van krimp in onze regio wat verder vooruit heeft geschoven, zijn we van mening, dat nu al gewerkt moet worden aan dit nieuwe evenwicht. De stad is gebaat bij een vitaal achterland, terwijl door het landelijke gebied te veel gedacht  wordt in termen van groei. Ook de presentatie van deze nieuwe prognose kan weer aanleiding vormen  voor gemeenten groei verder na te streven.”

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185