zondag 4 maart 2012


Raadsvergadering


Aanvankelijk leek het erop dat het vorige week donderdag een heel korte raadsvergadering zou gaan worden. Er stond maar een bespreekpunt op de agenda: het rapport van de Rekenkamercommissie. In de loop van vorige week werd op de valreep nog een agendapunt toegevoegd: het krediet voor de nieuwbouw van De Raagten.
Het werd dus geen kortdurende vergadering. Dit kwam ook door de overheveling van het agendapunt over het minimabeleid van de hamerstukken naar de bespreekpunten. Dit gebeurde op voorstel van het CDA. Wij deden dat naar aanleiding van een uitvoerige brief die de cliƫntenraad over dit onderwerp aan de raad had gericht.

De uitvoerige discussie over het minimabeleid resulteerde in een CDA-amendement, waarin voorgesteld werd bij de inkomenstoets voor mensen die langdurig in de bijstand zijn te verhogen van 100 naar 110%. De groep die voor de langsdurigheidstoets in aanmerking komt wordt hierdoor iets vergroot. De meerkosten voor de gemeenten van deze uitbreiding zijn naar verwachting een kleine € 20.000,00. Nu de economische vooruitzichten voorlopig slecht blijven, is het volgens ons zaak te voorkomen dat deze groep verder wegzakt. De coalitie die wel uitgesproken had in het coalitieakkoord en een motie van nov.2011 dat de minima zoveel mogelijk ontzien zouden worden, trok nu haar troepen terug en steunde het amendement niet. Juist deze groep mensen die noodgedwongen langdurig in de bijstand zitten de helpende hand toe te steken, loont zich o.i. Hiermee voorkom je dat zij verder afglijden. Als dit gebeurt, zijn we verder van huis.

Wethouder Briels ontraadde het amendement. Hij gebruikte hierbij argumenten die er o.i. niet toededen. Volgens ons is het alleszins redelijk om juist nu het zich laat aanzien dat de economische crisis met een twee drie voorbij is, juist mensen die langdurig in de bijstand zitten, extra steun te geven. Voor het jaar 2012 kan dit. Over het in 2013 gecontinueerd moet en kan worden, moeten tegen die tijd opnieuw bekeken worden.
Onze verdere  opmerkingen over de notitie Herijking minimabeleid Laarbaar zal ik morgen weergeven.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185