donderdag 8 maart 2012


WGR+ finito


Het kabinet heeft vorige week besloten definitief de stekker uit de stadsregio’s (WGR+gebieden)te trekken. Dit treft ook het SRE. De wettelijke taken die aan de stadsregio’’s waren gegeven komen per 1 januari 2013 te vervallen. De samenwerking wordt weer een vrijwillige samenwerking op basis van de wet gemeenschappelijke regelingen. We zijn weer bij af. Het kabinet wil minder overheid. In dit kader past dit besluit prima. Alleen het breekt af wat in een jarenlange inspanning is opgebouwd.

In de regio kan het spel nu weer opnieuw beginnen. Van onder af aan. Veel minder zal op regionaal gebied worden aan gepakt; veelmeer zal het subregionaal gaan gebeuren. Als ik ziet hoe moeizaam de pogingen verlopen om een vorm van intergemeentelijke samenwerking op Peelniveau tot stand te brengen, word ik hier niet vrolijk van. Samenwerking van onderop is een heel moeizaam proces en meestal tot mislukken gedoemd. Je hebt een paar vasthoudende visionairs nodig. Dan is er een kleine kans op succes.
Maar, hebben we in de regio deze visionairs?

Het huis van Thorbecke met zijn drie bestuurslagen van rijk, provincie en gemeenten is zo lek als een mandje. Toch lukt het ons land niet een blijvende staatkundige hervorming door te zetten. Iedere keer loopt elke poging hiertoe uiteindelijk op niets uit. Wat elders wel lukt, lukt hier niet. Iemand zei: “Nederland speelt vooral mens erger je niet; het buitenland schaakt.” Zo worden wij gegarandeerd steeds meer een eenling in Europa en de wereld.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185