zondag 1 april 2012


Afvalverwerking


De afvalwerking heeft de laatste tijd nogal wat tongen in Laarbeek los gemaakt. Met name ging het hierbij om de kosten van de afvalverwerking. Vooral PNL heeft in dit debat een hoge toon opgezet. De organisatie die voor Laarbeek de afvalverwerking verzorgt, BLINK, zou haar zaakjes niet goed voor elkaar hebben en met name veel te duur zijn. Ook wethouder van Zeeland wakkerde met uitspraken van zijn kant dit vuurtje danig aan.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het  bij lange na niet allemaal zo zwart-wit was als PNL deed voorkomen. Het liep op een sisser af, gezien het voorstel om bij BLINK te blijven dat in de raadsvergadering van 12 april a.s. aan  de orde komt. PNL heeft er zelfs geen bespreekstuk meer van gemaakt. Dat zegt meer dan voldoende.

Vorige week  hield in een openbare informatieve raadsbijeenkomst Pieter Reus van de Milieudienst van het SRE een presentatie over de ontwikkelingen op dit terrein . Onder de titel  “ Op weg naar een afvalloze toekomst ” gaf hij aan welke ontwikkelingen ons te wachten staan. Hergebruik zal voorop komen te staan. Het afval zal slinken tot 5 kilo per persoon. Al het overige is geschikt voor hergebruik. Hiervoor is wel een systeemsprong nodig. Burgers zullen rijp gemaakt moeten worden voor deze nieuwe aanpak. Dat het kan heeft Pieter Reus bewezen met zijn  experiment in Soerendonk. In Laarbeek moet nog een hele weg gegaan worden voor wij in de buurt van het gestelde doel komen.

De presentie van Reus en het filmpje over Soerendonk staan op de website van  de gemeente

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185