zondag 22 april 2012



Monumentenbeleid


Bezuinigingen kosten altijd pijn. Voor wie dit zich nog niet realiseert, zal binnenkort er ongetwijfeld wel op stuiten. Mondjesmaat komen zij bij de burger terecht. Vorige week kreeg de burger te horen dat de monumentenlijst van Laarbeek niet verder uitgebreid wordt. Het gemeentebestuur wil 21 beoogde monumenten 'degraderen' naar de status van beeldbepalend pand. Eigenaren van beeldbepalende panden geen aanspraak kunnen maken op subsidie. 

Een beeldbepalend pand is net zo goed als een monument waardevol, maar dan vooral voor het straatbeeld. Sloop en andere grote ingrepen mag alleen met toestemming van de gemeente, terwijl bij een monument in principe alles beschermd is en beschreven staat. Dus ook details als sierknopjes of een trapleuning. 

De gemeente Laarbeek is jaren bezig geweest een eigen monumentenlijst op te stellen waarop zo'n zestig objecten, vooral boerderijen, moesten komen. In totaal hebben nu 33 panden de status van gemeentelijk monument. Hierin is veel energie gestoken. Door de bezuinigingen die de raad heeft goedgekeurd, is de ambtenaar wegbezuinigd en komt er een stop op het aantal monumenten.
Ik heb me een beetje verbaasd over de weinige reacties die ik op dit besluit heb gehoord. Ook De Grote Klok reageerde vrij rustig. Op de site staat:
“ Gemeentelijke monumenten zouden teveel geld kosten.Dat hoeft o.i. echter niet. Veel gemeenten stellen jaarlijks een bepaald maximum bedrag beschikbaar voor gemeentelijk monumenten die daarvoor in aanmerking komen.Het budget is dus gelimiteerd en kent geen open eind. Op is op. Dat kan de gemeente Laarbeek ook doen.
In plaats daarvan kiest men nu voor het aanwijzen van beeldbepalende panden. Wanneer die in het bestemmingsplan worden vastgelegd is dat op zich ook acceptabel. Nog meer pleiten wij voor het aanwijzen van beeldbepalende clusters via het bestemmingsplan.”

Persoonlijk voel ik wel iets voor het aanwijzen van beeldbepalende cluster via het bestemmingsplan en de beeldplannen. Met name dit laatste plannen zijn   met de komst van welstandsvrije zones heel belangrijk!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185