dinsdag 10 april 2012


De Regionale woonvisie


In de raadsvergadering van donderdag a.s. komt de Woonvisie Regio Eindhoven aan de orde. Het is een majeur stuk. Dit betekent dat het SRE zo’n grote waarde aan hecht dat het eerst in de 21 gemeenteraden wordt besproken alvorens het behandeld wordt in de Regioraad later dit jaar.

In Laarbeek is deze Woonvisie onderwerp van bespreking geweest in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling. De bespreking was redelijk summier en niet erg diepgravend. De aandacht ging vooral uit naar randverschijnselen en niet naar de kern van de nota.
De woonvisie Regio Eindhoven heeft de veelzeggende ondertitel  als ondertitel Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt. Het subtiele aan deze ondertitel is dat  samen werken aan niet aan elkaar geschreven is. Dus geen “ samenwerken ” maar samen werken aan. De nadruk ligt op samen. Dit is heel essentieel want het straalt uit dat de regio een eenheid die we samen vormen en waar we samen aan willen werken. Vanuit deze gedachte aan de intrinsieke eenheid van de regio komt het SRE met voorstelen voor een aanpak van als gemeenschappelijk ervaren problemen. Over deze filosofie zal het donderdagavond vooral moeten gaan.

Opmerkelijk is dat het SRE in de Woonvisie als een van de drie benoemde uitdagingen “ Oog voor kenniswerkers en lage-lonen-arbeidsmigranten ” selecteert. Bijlage 3 is specifiek aan deze problematiek gewijd. Ik heb in de commissie de leden van PNL hierover niet gehoord, wat natuurlijk vreemd is na het gedoe over de MOE-landers in de Laarbeekse Woonvisie.

Ik ben benieuwd wat PNL en de wethouders van PNL donderdag gaan doen!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185