woensdag 11 april 2012


Krimp

 

Krimp is het schrikbeeld van elke gemeente. Het wordt gevoeld als een doemscenario. Een eerste reactie van  gemeenten is vaak proberen de krimp voor te zijn en geforceerd nieuwe inwoners aan te trekken. Dit vaak in een concurrentieslag met de nabuurgemeenten. Deze aanpak lost meestal het probleem niet op.

Probleem is dat je krimp niet kunt voorkomen. Het is het gevolg van autonome ontwikkelingen die je niet of nauwelijks  kunt beïnvloeden. Het beste is dan ook de krimp als hij komt te accepteren en te proberen er het beste van te maken.

Je moet je ook niet gek laten maken dor de krimp die op komst zou zijn. In Zuidoost Brabant zitten we nog redelijk goed. Naar verwachting zet de krimp zich hier pas in rond 2030. Dat is nog redelijk ver weg. Tussen nu en 2030 is nog sprake van een lichte groei. Om deze aanwas op te vangen hebben we meer woonruimte nodig dan nu beschikbaar is. Ook de gezinsverdunning vraagt nog steeds meer woonruimte. Pas rond 2030 zal er minder behoefte zijn aan woonruimte en zullen we gefaseerd de slechtste en oudste woonhuizen moeten gaan transformeren. In Parkstad in Limburg, waar de krimp zich nu al heeft ingezet, hebben ze gekozen om voor elke nieuwe woning  twee bestaande woningen af te breken. Dit is een mogelijkheid.

Het ED gaf afgelopen maandag een overzicht van de stand van zaken van dit moment in onze regio. Voor Laarbeek is natuurlijk opvallend dat de sterkste groei in Mariahout zit en dat  Lieshout de grootste daler is. Het overzicht bewijst eigenlijk maar een ding:  groei of krimp is op dit moment afhankelijk van de beschikbare bouwplannen. Dit soort overzichten zijn heel sterk tijdgebonden. Zo is de groei van Mariahout verklaarbaar evenals als de krimp in Lieshout. Nieuwe plannen veranderen acuut dit beeld. Voor Lieshout komen ze er aan.

Dit alles laat onverlet dat we ons wel moeten gaan bezinnen op de aanpak van de krimp als hij zich eenmaal gaat doorzetten. Met name de situatie van kleine kernen zal dan penibel kunnen worden, tenzij we hier creatief mee omgaan. Hierop zouden wij moeten anticiperen. Het zal blijken dat grenzen niet meer heilig zijn.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185