dinsdag 24 april 2012


.

Regionale journalistiek




Recent verschenen in het ED twee artikelen over de toekomst van de regionale krant. Een artikel “Brabant kan niet zonder regionale journalistiek en een onder kop “ Brabant: Boeien, binden en behouden.” Dit laatste artikel was geschreven naar aanleiding van het ED-PlazaFutura-debat.

Kranten hebben het moeilijk. De advertentie inkomsten lopen terug en de krant is niet meer de vanzelfsprekende nieuwsbron die hij ooit was. Jonge generaties halen hun informatie uit andere bronnen. Regionale kranten hebben het bovendien nog moeilijker dan landelijke bladen, omdat zij op een regio aangewezen zijn. Daaraan zouden zij hun bestaansrecht moeten ontlenen. Hun meerwaarde zou hieruit voort moeten komen.

En laat nu net op dit punt hun achilleshiel zitten. Het regionale nieuws weet steeds minder lezers te boeien, hetgeen op zich heel vreemd is. Immers je zou mogen verwachten dat de belangstelling voor het eigene en de eigen regio zou toenemen. Als reactie op de globalisering zie je overal de belangstelling voor de eigen regio toenemen. Vreemd dat regionale kranten van deze duidelijke tendens niet weten te profiteren.

Journalisten van het oude stempel halen nogal eens hun neus op het regionale nieuws. Het is niet flitsend genoeg en ademt naar hun gevoel vaak teveel bekrompenheid. Het is te klein. Daarmee miskennen zij de waarde van het regionale nieuws en slagen zij er niet in de lezers te boeien. Ze zouden sterker met beide benen in de regionale werkelijkheid moeten staan en in hun product moeten geloven.

Natuurlijk moeten ook regionale kranten moderne sociale media gaan inzetten. Alleen de vorm is niet het belangrijkste, het gaat om de inhoud. Die moet goed zijn. Peter Swinkels zei het heel duidelijk in het ED-PlazaFutura-debat:

“ Maar een krant als het ED kan een belangrijke rol spelen in het creëren van een leefbare omgeving en het bevorderen van sociale cohesie in deze regio. Boeien, binden en behouden. Dat moet je doen." 

Inderdaad om de eerste twee draait het: boeien, binden!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185