woensdag 25 april 2012






Minder ambtenaren




Vorige week meldden zowel Eindhoven als Rotterdam dat zij veel harder gingen bezuinigen op het aantal ambtenaren dan aanvankelijk was aangekondigd. Zo wil Eindhoven in de komende jaren minstens 300 ambtenarenbanen schrappen. Daarmee wordt op jaarbasis 10,3 miljoen euro op de loonkosten bezuinigd. Tot nu toe werd uitgegaan van 200 fte. Rotterdam gaat uit pure geldnood ruim 2000 arbeidsplaatsen schrappen. Dubbel zoveel als oorspronkelijk gepland.

Rotterdam zegt met die ingrijpende maatregel te bouwen aan een sterke, wendbare en goedkopere overheid. Eindhoven wil in 2014 bij de top van de 'slankste' grote gemeenten van Nederland horen. Nu is de stad met zijn ruim 2000 ambtenaren een middenmoter. Volgens de wethouder Depla en de gemeentesecretaris is de operatie niet alleen een bezuiniging, maar ook een modernisering. Omdat een modern gemeente-apparaat een veel bescheidener rol in een gemeenschap speelt. Daarom wil de gemeente meer overlaten aan de samenleving en schrapt zij `notaschrijvers`.

Eerlijk gezegd verbaas ik mij over de filosofie die achter de bezuinigingen wordt gelegd. Ter rechtvaardiging komen gemeentebesturen met een redenering die kant noch wal raakt. Ideologisch lijnen noemde het ED dit terecht. Opmerkelijk is ook dat linkse college nu ineens de afslankingsoperatie omarmen. Een kleinere overheid was toch iets van rechts? Volgens de Eindhovense wethouder Depla zit de gemeente niet meer bovenin de piramide beleid te malen. Die wereld is volgens hem voorbij. Kretologie wordt hierbij niet geschuwd. Zo spreekt Eindhoven “van een slanke, slagvaardige, flexibele en wendbare organisatie ” en van een “ netwerkorganisatie ”.De echte boodschap is dat voortaan de samenleving veel meer zaken zelf moet doen.

Met dit laatste is natuurlijk niets mis mee. Maar het is zeer de vraag of je deze omslag met minder ambtelijke ondersteuning kunt bereiken. Het zou mij niet verbazen dat voor deze omslag in het begin juist meer ambtelijke ondersteuning.

Als je moet bezuinigingen, zeg dat dan gewoon en ga niet allerlei versluierende redeneringen daaronder leggen. De burger is niet gek!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185