maandag 16 april 2012


Raadsvergadering 3 Afval

De  informatieve raadsbijeenkomst over afvalverwerking van enkele weken gelden kreeg donderdsag in de raadsvergadering sneller een vervolg dan wij gedacht hadden. PNL kwam met een motie, waarin B en W van de raad de opdracht kregen om de mogelijkheden te onderzoeken om in Laarbeek meer afval gescheiden op te halen.  Het gaat dan hierbij om het gescheiden ophalen van blik, tetrapakken en het gratis ophalen van groenafval voor compostering. Eventueel kan er hiertoe samengewerkt worden met andere gemeenten.

Wij als CDA hebben de motie geamendeerd door de aanvulling waarin  het college werd opgedragen ook te bekijken of er financiële ruimte is om het gescheiden ophalen van afval tot een succes te maken. En daarbij ook de mogelijkheid tot afkoop van de leverplicht van afval aan de Essent-centrale in Moerdijk voor vuilverbranding, die de gemeente tot 2017 heeft, te betrekken.
Dit amendement van het CDA kon rekenen op de steun van de volledige raad. Ook de gewijzigde motie werd unaniem door de raad onderschreven. Wethouder van Zeeland had het amendement ontraden. Hij vond – o.i. overigens ten onrechte  - dat hij met een onmogelijke boodschap op pad werd gestuurd. Hij leek op dit punt nog sterk bevangen door oude denkkaders, die hem wel vaker remmen.

De PvdA had o.i. een goed punt door de focus verder weg te leggen en niet zozeer de nieuwe afvalcontracten die volgend jaar afgesloten moeten worden, centraal te stellen. De PvdA pleitte voor een principiële discussie over de ambitie van de raad van Laarbeek op dit punt en daarna pas de inzet op de praktische kanten van het verhaal. Hier zat iets in. PNL zette in op een concrete  invulling voordat duidelijk was waarnaar gestreefd wordt. Zonder een nieuwe attitude blijft het uiteindelijke doel van  “een afvalloos Laarbeek” die PNL zei na te streven, een loze kreet.
 
Misschien kwam daarom de motie wel net iets te vroeg en had de insteek anders moeten zijn. Maar goed, beginnen is altijd beter dan afwachten.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185