zondag 15 april 2012


Raadsvergadering 2


Het CDA had zijn vragen in het vragenhalfuurtje over de biodiversiteitsmeter gericht aan zowel wethouder Biemans als wethouder van Zeeland. Alleen wethouder Biemans als projectwethouder Groene Long beantwoordde de vragen. Op zijn minst is dit vreemd te noemen, daar de vragen breder waren dan alleen het bord in de Groene Long. Er zat ook duidelijk een milieu- en educatief aspect aan: behoud en bevordering van de biodiversiteit in de breedste zin van het woord. Ons leek dit niet direct het terrein van wethouder Biemans. Bij de beantwoording bleek hij in ieder geval hiervoor weinig of geen feeling te hebben. Dit verbaasde ons, want eigenlijk kennen we Biemans als een echte natuurmens.

De performance van de wethouder bij de beantwoording van de vragen was tenenkrommend. Hij gaf er blijk van van toeten noch blazen te weten. Wat hij aan informatie naar voren wist te brengen, was onvolledig, onjuist en zelfs persoonlijk gekleurd. Zelfs de voorzitter moest hem tot tweemaal toe corrigeren en tot de orde roepen. Biemans interpreteerde het initiatief voor de biodiversiteitsmeter stelselmatig en mogelijk zelfs opzettelijk volkomen onjuist.

Wat het meest stoorde was dat wethouder Biemans een minachting voor de raad aan de dag legde, die aan het onbeschrijflijke grensde. Hij gaf een persoonlijke interpretatie, maakte van het idee – “ twee palen met daartussen een vijftal planken ”- een karikatuur. En de raad, die pikte het.

De knellende regels van het Laarbeekse reglement van orde laten bij het vragenuurtje geen interrupties toe. Dit werkte in het voordeel van de wethouder die daardoor niet teruggefloten kon worden. Alleen de voorzitter had dit kunnen doen en o.i. ook moeten doen.

Als CDA hadden wij achteraf gezien mogelijk ook wel voor het verkeerde middel gekozen; een interpellatie was meer op zijn plaats geweest. En vooral effectiever! Dan komt een wethouder met zo’n praatje voor de vaak niet weg. De beantwoording door wethouder Biemans maakte ook duidelijk dat collegebesluiten niet altijd in B en W-vergaderingen  vallen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185